Et træhus til biler – og beboelse

0

Et nyt p-hus i træ kan med et snuptag laves om til boliger, hvis der i fremtiden skulle blive mere brug for sovepladser end p-pladser.

Af

Hvem, der skal bygge et nye p-hus med plads til cirka 190 biler i Ørestad Syd, er nu besluttet, skriver By & Havn, som har ansvaret for udvikling af parkeringshuse i Københavns nye bykvarterer.

Seks forskellige forslag var på bordet, og dommerkomiteen – bestående af chef for Planlægning og Byrum Rita Justesen og ejendomsdirektør Henrik Steenstrup fra By & Havn samt stadsarkitekt i Københavns Kommune Camilla van Deurs – pegede på OS arkitekter og Studio Haras forslag som det bedste.

“De seks indkomne forslag er alle udført på et yderst gennemarbejdet og professionelt niveau. Bortset fra en enkelt undtagelse, arbejder samtlige forslag med trækonstruktion og/eller genbrugsmaterialer for at begrænse byggeriets CO2 belastning”, lyder det fra dommerne, som stod over for et svært valg.

Særligt et forslag skilte sig alligevel ud med sin unikke fremtidssikring i forhold til kommende behov. Vinderforslaget, som er indsendt med titlen ’Et hus med fremtid’, er nemlig et P-hus, der er designet, så det fra starten er fleksibelt til fremtidig brug ved at forhøje den øverste etage og forberede demontage af 2. sal.

Med dette enkle greb, kan huset i fremtiden omdannes til bolig eller erhverv, uden at man grundlæggende skal ændre det eller rive det ned, fordi loftshøjden i et standard P-hus er for lav.

Tydelig trækonstruktion

Huset er konstrueret som et råhus med et søjle/bjælke-system i limtræ og dæk i krydslamineret træ, som stabiliseres af to trappetårne i beton. Trækonstruktion kommer til at være synlig igennem facadekompositionen. Huset vil fremstå i en dæmpet grøn tone med etagehøje moduler, som er adskilt af mindre tagudhæng.

Vinderforslagets vision er, at huset skal fungere som et lokalt ’community hub’, som kan rumme mange lokale mødesteder, værksteder og muligheder for ’co-working’. Derfor er stueetagen designet med stor fleksibilitet og mulighed for opdeling.

Næste skridt i processen er et udbud om en totalentreprenør på projektet. Byggeriet forventes at gå i gang i ved udgangen af 2024 og at være klar til brug et års tid derefter.

Kilde: By og Havn

Illustrationer: HARA

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.