Finsk by fri for plastikposer

0

En forstad til Helsinki har erklæret sig for plasticpose-fri zone og uddelt træbaserede bæreposer til alle byens husstande.

Af

Hvorfor bruge indkøbsposer af plastik, når man i stedet kan bruge et træbaseret, fornybart alternativ? Svaret på dét spørgsmål burde være indlysende. I den lille by Kerava har beslutningstagerne i hvert fald taget tyren ved hornene og sat sig et mål om at blive den første by i Finland og Europa, der er fri for plastikposer.

I begyndelsen af februar 2020 modtog de godt og vel 37.000 indbyggere i Helsinki-forstaden derfor en træ-bærepose på størrelse med en indkøbspose i deres postkasse sammen med en opfordring om at lægge den i jakkelommen, så den er nem at hive frem, når man er ude at handle og har brug for noget at pakke sine varer sammen i.

Byen har allieret sig med en række lokale NGO’er og virksomheder, og selve træ-posen er leveret af iværksættervirksomheden Paptic Ltd., der har udviklet et træfibermateriale til at erstatte plastikposer og plastikemballage.

Projekt plastikposefri skal være med til at profilere Kerava som en økologisk by, der tager konkrete skridt henimod en mere bæredygtig fremtid, og som samtidig kan tjene som eksempel for andre byer.

Affaldssorteres som pap

Træ-posen er vandafvisende og mere robust end en almindelig papirspose, som kan være svær at genbruge, når først den er blevet våd. Posen kan foldes sammen og minder på mange måder mere om tekstil. Fordi den er så holdbar, kan den bruges igen og igen.

Flere lokale butikker og en supermarkedskæde har helt erstattet plastikposen med Paptics træbaserede pose, og det verdenskendte, franske luksusindkøbscenter Galeries Lafayette har også ladet sig inspirere og er hoppet med på træbølgen.

Når træposen engang er slidt op, kan den affaldssorteres som pap og genbruges. Og skulle det hænde, at posen havner i naturen, vil den blive nedbrudt hurtigere end en plastikpose, lover medstifter af Paptic Ltd. Esa Torniainen.

Kilde: forest.fi og Paptic Ltd.

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×