Mundbind lavet af træ

0

Mundbind slipper vi nok ikke for det næste lange stykke tid. Men måske kan vi snart slippe for noget af al den plastik, der følger med. I Canada er de nemlig begyndt at lave mundbind af træfiber.

Af

Coronavirussen har ikke sluppet sit tag, og overalt i verden kæmper mennesker med at nedbringe smitten fx ved at iføre sig mundbind.

Vi ser de blå engangsmundbind af plastik alle steder, hvor vi færdes, for produktionen er eksploderet og tæller millioner og atter millioner.

Nu er det lykkedes den canadiske non-profit organisation FPInnovation at udvikle et mundbind, hvor det inderste af bindets tre lag er lavet af nedbrydelige træfibre, som fornybart alternativ til den fossilbaserede plast.

Materialet består af fibre fra både hårdttræ og nåletræ og gør det muligt for bærere af mundbindet både at trække vejret og samtidig beskytte dem selv og andre mod virussen.

Ifølge Doug Singbeil, som er sektorleder for bioprodukter hos FPInnovations, har mundbindet med træ-filteret en filtreringseffektivitet på omkring 60 procent. Til sammenligning kræver kirurgiske mundbind en filtreringseffektivitet på 95 procent. Alligevel mener han, at træ-mundbindet er en god erstatning for de almindelige, dagligdags mundbind:

”Mundbind af stof har en filtreringseffektivitet på cirka 30 procent baseret på den test, vi har udført internt, og der er en meget stor variation i filtreringseffektiviteter i mundbind til den brede befolkning. Så i det store og hele er dette filter ekstremt godt, og jeg vil sige, at det mere end opfylder behovene for et almindeligt mundbind ”, siger Singbeil til Canadian Biomass Magazine.

Mål: 100 procent nedbrydeligt

FPInnovations har sat gang i næste fase af projektet og arbejder sammen med producenter for at teste mundbindene med henblik på kommerciel produktion.

Samtidig forsøger FPInnovations at øge filterets effektivitet, så det måske kan blive egnet til kirurgisk brug.

Det endelige mål er at finde en måde, hvorpå et mundbind af træ kan blive 100 procent biologisk nedbrydeligt. Selvom man har været i stand til at udskifte cirka 40 procent af plastikken med det nye materiale, er de yderste to lag i mundbindet stadig lavet af plastbaserede materialer.

FPInnovations har seks til ti måneder af til denne næste fase, der ifølge Singbeil vil demonstrere skovsektorens evne til at udvikle bioprodukter og andre produkter, som kan fortrænge plast og være fuldt biologisk nedbrydelige.

Kilde: Canadian Biomass Magazine

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.