En ny fransk revolution i gære

0

En ny lov der tillader tilsætning af træspåner til vinen skal bringe fransk vinindustri ud af års krise. Skandale mener kritikerne, mens tilhængerne glæder sig over ens globale spillerregler.

Af

Den franske vinindustri er under tiltagende pres fra den nye vinverden. Derfor har den franske regering netop søsat en strategi der skal føre vinindustrien ud af den historiske krise. I planen sættes helt nye rammer for produktionsmetoderne og redningsplanen lægger op til omfattende strukturreformer. Alt sammen for at ruste franskmændene til den globale konkurrence.

Men med reformerne lurer også en vaskeægte revolution, der kan vende op og ned på den stolte franske vinkultur. Ét af elementerne i den lancerede redningsplan er nemlig at tillade at der tilsættes træspåner til vinen under lagring.

Det er noget der kan få vinstokkene til at ryste hos de franske vindyrkere og producenter, og ifølge RTL tøver de traditionelle producenter ikke med at kalde tiltaget skandaløst. Tilhængerne derimod mener det er på tide at spillereglerne bliver ens for alle.

Genvejen til fadlagring

Tilsætning af træspåner er en langt hurtigere og billigere metode til at få nye vine til at smage af egetræ, frem for den traditionelle lagring på træfade. Selvom det hele begynder med druen er det i høj grad lagringen der er med til at sætte det endelige fingeraftryk.

Det er fadlagringen der fremskynder vinens modningsproces og det er træet der gradvis afgiver smagsstoffer og garvesyre til vinen.

PS__En_ny_fransk_revolution_i_gare

Egetræsfade rejser verden rundt. Her anvendes europæiske fade ved lagring i New Zealand. Foto: Jakob Rygg Klaumann.

 

Fadlagring sker primært på egetæsfade og man skelner indenfor vinverdenen mellem amerikansk og europæisk eg som giver hver deres særpræg. Man siger at den amerikanske eg, det er hvideg ‘Quercus alba’ med store porer, giver ‘kraftig vanille smag, mens den europæiske stilkeg ‘Quercus robur’ med små porer afgiver mindre smag.

Med den ændrede franske lovgivning bliver det fremover muligt at tilsætte spåner af eg, i spøg kaldet ‘Quercus fragmentus’ i ståltankene. Denne teknik anvendes af vinmagere i hele verden, særligt i de nye oversøiske vinlande, men indtil videre har franskmændene vægret sig.

Den ’nye’ teknik er allerede tilladt i andre EU-lande, herunder Danmark, men først i år ændres den franske lovgivning på området og teknikken forventes at blive taget i brug fra høståret 2006.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.