Eg er sundt

0

Forskere har fundet et kræfthæmmende stof i rødvin, der har været på egefade. Studier skal vise om vi optager stoffet og får glæde af antioxidantens hæmmende effekt.

Af -

Eg er sundt … eller nærmere rødvin på eg er måske kræfthæmmende

Endnu et godt argument for at drikke rødvin er produceret af franske forskere. Det hedder Acutissimin – det lyder ikke umiddelbart sundt, men det kan formentlig hæmme kræftcellers deling.

Acutissimin er en antioxidant. Stoffet findes hverken i druerne eller i egetræet. Men når man blander de to, opstår Acutissimin (for de indviede er det i øvrigt en polyphenol).

Stoffet er opkaldt efter Savbladet Eg (Quercus acutissima), i hvis bark, man fandt det. Når det nu findes i barken og i vinen, så kan det undre, at det ikke findes i egens ved.

 

Savbladet eg

Savbladet eg (Quercus acutissima) har hjemsted i Himalaya.

 

Forklaringen er at ege ved indholder stoffet vescalagin, som reagerer med to stoffer, der findes i druerne (catechin og epicatechin) og det giver Acutissimin.

Acutissimin hæmmer et enzym, som er vigtig for kræftcellers vækst. Derfor er der fokus på stoffets potentiale i kræftbehandling. Og derudover hævdes stoffet at hæmme åreforkalkning og andre hjertekarsygdomme.

I laboratorieforsøg er Acutissimin 250 gange så effektivt som etoposid der allerede anvendes i kræftbehandling.

 

Quercus_acutissima_agern

Også agern hatten adskiller sig fra de gængse danske ege. Foto: Michael H. Parker

 

Stéphane Quideau (Institut Européen de Chimie et Biologie i Pessac), som står bag forskningen understreger, at man endnu ikke ved hvor meget af stoffet der optages i blodet og derfor ved man endnu ikke hvor meget gavn vi har af Acutissiminen i rødvinen. Men det lover godt for nyderne af den ædle druesaft.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×