Eg er sundt
Forskere har fundet et kræfthæmmende stof i rødvin, der har været på egefade. Studier skal vise om vi optager stoffet og får glæde af antioxidantens hæmmende effekt.
Eg er sundt … eller nærmere rødvin på eg er måske kræfthæmmende
Endnu et godt argument for at drikke rødvin er produceret af franske forskere. Det hedder Acutissimin – det lyder ikke umiddelbart sundt, men det kan formentlig hæmme kræftcellers deling.
Acutissimin er en antioxidant. Stoffet findes hverken i druerne eller i egetræet. Men når man blander de to, opstår Acutissimin (for de indviede er det i øvrigt en polyphenol).
Stoffet er opkaldt efter Savbladet Eg (Quercus acutissima), i hvis bark, man fandt det. Når det nu findes i barken og i vinen, så kan det undre, at det ikke findes i egens ved.
Forklaringen er at ege ved indholder stoffet vescalagin, som reagerer med to stoffer, der findes i druerne (catechin og epicatechin) og det giver Acutissimin.
Acutissimin hæmmer et enzym, som er vigtig for kræftcellers vækst. Derfor er der fokus på stoffets potentiale i kræftbehandling. Og derudover hævdes stoffet at hæmme åreforkalkning og andre hjertekarsygdomme.
I laboratorieforsøg er Acutissimin 250 gange så effektivt som etoposid der allerede anvendes i kræftbehandling.
Stéphane Quideau (Institut Européen de Chimie et Biologie i Pessac), som står bag forskningen understreger, at man endnu ikke ved hvor meget af stoffet der optages i blodet og derfor ved man endnu ikke hvor meget gavn vi har af Acutissiminen i rødvinen. Men det lover godt for nyderne af den ædle druesaft.
Læs mere:
Kilder:
- Gute Nachricht für Rotweinliebhaber
- Ingeniøren 9-01-04 s. 20
- www.winespectator.com