Tags: ,

Hellige træer befrugtet af dæmoner

0

Træer har haft mange funktioner gennem tiderne, lige fra kultiske symboler i den gamle Orient til suttetræer i moderne tid.

Af -

Træer har haft mange funktioner gennem tiderne, lige fra kultiske symboler i den gamle Orient til suttetræer i moderne tid.

Træer som kultiske symboler

I Nationalmuseets Antiksamling findes tre store kalkstensrelieffer, som engang har prydet kong Assurnasirpal 2.s berømte palads i Kalakh, nu Nimrud i Mesopotamien, det nuværende Irak. Denne konge regerede fra 883 til 859 f.Kr.

På billedet vises det ene relief, som sandsynligvis gengiver kongen, udklædt som vinget dæmon.

 

vinget dæmon

Han foretager en hellig handling foran et stærkt stiliseret træ.

 

Mange forskere har ment, at træerne på den slags relieffer repræsenterer rigtige dadelpalmer, og at dæmoner er i færd med kunstigt at befrugte dem. Det er imidlertid ikke tilfældet, for undertiden er træet, f. eks. på seglcylindrenes udskårne billeder, erstattet med et alter, hvorpå der er anbragt et offerlam.

Derfor er man blevet klar over, at de såkaldte dæmoner snarere, ved hjælp af de pinjekogler, de holder i den ene hånd, bestænker træerne med vievand fra spanden i den anden hånd, og at træerne er kultiske symboler svarende til Biblens livstræ i Paradisets have. (Kilde: Træ og ting af træ, 1985)

Hultræer, brandtræer, livstræer, navnetræer

Man inddeler traditionstræerne i forskellige kategorier med hver deres funktion, men i mange af de fortællinger, der knytter sig til bestemte træer, kan disse funktioner og dertil hørende kræfter være forenet. Hultræerne er fx først og fremmest helbredende træer, men ofte er de også tabutræer, som man skal vare sig for at skade. Brandtræerne værner en gård eller et hus mod brand, sålænge dette træ trives og man ikke gør vold på det, og livstræer værner om en persons liv. En fjerde kategori, navnetræerne, har i de fleste tilfælde ikke knyttet egentlige trosforestillinger til sig, men har fået et navn, fordi der ifølge folke-overleveringen ved træet er sket en eller anden historisk begivenhed ofte med en kendt person, som deltager og navngiver. Endelig er der enkelte andre kategorier af træer, som har en særlig praktisk funktion, suttetræer som modtager af narresutter, sømærketræer og vandstandstræer, hvis betegnelser vist taler for sig selv.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×