Mobilos kører på træsprit

0

Fyld træsprit på lommecomputeren eller mobiltelefonen. Det kan blive aktuelt i nær fremtid, fordi nu er vejen banet for træ som energikilde til mobiltelefoner og de små lommecomputere.

Af -

Lommecomputeren kører på træsprit

Fyld træsprit på lommecomputeren eller mobiltelefonen. Lyder det som fremtidsmusik?

Det kan gå hen og blive nær fremtid, fordi nu er vejen banet for træ som energikilde til mobiltelefoner og de små lommecomputere.

Det er Hitachi der vil lancere en lommecomputer med en brændselscelle i stedet for batteri i år 2005.

Flere firmaer er i fuld gang med at udvikle brændselsceller til mobilt udstyr. Fx. har Motorola demonstreret en brændselscelle til mobiltelefonen som kører på træsprit.  Den skal kunne levere 100 milliwatt uafbrudt i en uge.

Brændselscellen til lommecomputeren er indtil videre kun nået til prototype-stadiet. Der er tale om en beholder, der er på størrelse med et walkman-batteri. Den er en centimeter i diameter og mellem fem og seks centimeter lang.

Cellen benytter metanol, bedre kendt som træsprit, som brændstof. Energien bliver frigivet i en elektrokemisk reaktion, hvor metanol blandes med luftens ilt og omdannes til kuldioxid og vand. Det er den energi, der er gemt i metanolets kemiske bindinger, der forvandles til elektrisk energi.

Producenten forventer at cellerne kan holde op til ti gange længere end traditionelle batterier. Hitachi forventer at cellen kan fungere i seks-otte timer på en opfyldning.

Brændselsceller skal ikke genoplades, men derimod genopfyldes med brændstof. Man kan tænke sig, at man blot erstatter en lille brændstofbeholder med en ny, når man er løbet tør

Brændselsceller er dog ikke nogen ny opfindelse. Princippet i teknologien har været kendt i mere end 150 år, og NASA har gjort flittigt brug af brændselsceller på rumfartøjer. Biler og busser med sådanne celler er også set før. Det nye er, at cellerne nu kan fremstilles i mindre størrelser, hvilket gør dem anvendelige i forbindelse med mobile enheder.

Indpakning af træ

Vi har før annonceret at computerskærme nu også fåes i en smuk træudgave i stedet for det grå plastic. Mon fremtidens træspritdrevne mobiltelefoner eller lommecomputere også bliver pakket ind i træ?

 

Computer af træ

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×