Savsmuld og grenrester erstatter sort guld
Et svensk forskningsprojekt forvandler rester i skovbunden til biobaseret råolie.
Grot er måske ikke et ord, alle og enhver kender. Og faktisk er det da heller ikke så meget et ord som en svensk forkortelse for “grenar och toppar” – altså de restprodukter, der ligger tilbage i skovbunden efter træfældning. Grot bliver typisk bliver brugt til biomasse, der afbrændes og bliver til varme og energi, eller også efterlades det i skoven, fordi det er for dyrt og besværligt at få det transporteret ud.
Men nu åbner et svensk forskningsprojekt op for, at rester fra land- og skovbrug gennem en avanceret proces kaldet HTL (Hydro Thermal Liquefaction) kan forvandles til råolie – og her viser særlig grot gode resultater.
Den biobaserede olie kan potentielt bruges til brændselsolie og til brændstof, og kvaliteten er bedre, end folkene bag projektet havde håbet på.
Bedre udnyttelse af hele træet
Både HTL-processen og den lignende pyrolyseproces er faktisk gamle procesteknikker, som nu er blevet aktuelle igen på grund af den stigende efterspørgsel på biobaseret råmateriale. Men mens pyrolyseprocessen er baseret på tørring af biomasse og derefter opvarmning i tør tilstand, er HTL-processen baseret på, at biomasse omdannes i våd tilstand.
Det har hidtil været svært at bruge især grot til andet end at fyre op med i kraftvarmeværker. Grot er nemlig fuld af nåle og bark, som indeholder stoffer, der gør det umuligt at udnytte massen i for eksempel papirproduktionen, der ellers gerne bruger restprodukter.
”Fordelen ved HTL-processen er, at den kan håndtere inhomogent råmateriale og ikke er så følsom som andre processer. Vi er stadig tidligt i procesudviklingen, men det ser lysere ud, end vi selv tænkte fra starten, når det handler om grot”, siger Niklas Berglin fra NiNa Innovation, der leder det treårige projekt, til Bioinnovation.
I stedet for at være en restfraktion, der ellers ville blive brændt, kan grot nu ses som en uudnyttet ressource, der har potentiale til at øge skovejernes indtjening, hvis – eller når – det bliver rentabelt at begynde at udvinde større mængder.
”I fremtiden vil vi gerne se nærmere på at lave bioolie til brændstofproduktion i samarbejde med brændstofaktører. Projektet har givet en god forståelse af, hvilke veje der er mest interessante for yderligere opgradering”, forklarer Anna von Schenck fra NiNa Innovation.
Kilde: Bioinnovation
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.