Skovbrugsmuseum i nyt træhus

0

Ny bygning på Jagt- og Skovbrugsmuseet viser gode muligheder for anvendelse af dansk nåletræ. Bygningen skal vise skovbruget siden 1950.

Af - , ajourført

 Flot træhus på museum

”Godt tænkt, godt bygget – og meget smukt”.

Ordene kom fra formanden for Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseums komite, Kristian Raunkjær. De gjaldt den nye museumsbygning som skal vise det moderne skovbrug, efter 1950.

Behov for nyt hus

Jagt- og Skovbrugsmuseet viser jagtens og skovbrugets historie og ligger i Hørsholm, nord for København, lige ud til Slotssøen. Denne sø er opkaldt efter Hirschholm Slot, der for længst er revet ned.

Man går op til museet ad en bred trappe med brosten. På højre hånd findes slottets lade hvor der er udstilling af skovbruget før 1950. På venstre hånd har man de gamle stalde som anvendes til jagtens historie, til særudstillinger, samt museets hovedindgang med billetsalg mv.

Men museet har indtil nu haft et stort hul i samlingerne – nemlig det moderne skovbrug. Det har ikke været muligt at vise mekaniseringens indtog i skovbruget og omstillingen fra vedproduktion til nutidens flersidige skovbrug. Desuden har der været behov for flere faciliteter i form af butik, cafe mv., ligesom museet har manglet magasiner til de mange genstande som ikke kan anvendes i de faste udstillinger.

De problemer løses nu med den nye bygning som er placeret i museets have, op til østskellet. Går man igen op ad den brede trappe får man øje på den nye bygning når man er ud for laden. En stor glasfacade trækker den besøgende nærmere – for det er her hovedindgangen bliver fremover.

Museet er med sine 3000 m2 udstillingsareal et af Europas største af sin art, men får altså nu mere plads. Den nye hal har et grundareal på 800 m2, hvoraf de 500 m2 er udstillingsareal.

Et træhus

Allerede når man ser bygningen udefra fornemmer man at det er en udstilling om skovbrug – for det fremtræder som et træhus.

– Bygningen skal være et udstillingsvindue for skovbruget, sagde Kristian Raunkjær. Derfor har museumskomiteen støttet, ja snarere krævet at der blev anvendt dansk træ. Og det er især repræsentanten for Dansk Skovforening som har været umulig at få fra denne tanke.

Facade

Træet ses allerede i facaden som er opbygget af lameller af stjerneskåret lærk. Hver stamme er skåret ud i 8 stykker med snit som alle går ind mod midten af stammen. Man får derved stykker med et trekantet tværsnit, ligesom stykkerne i en lagkage.

 

skovbrugsmuseum i nyt træhus

Facaden er beklædt med lameller af stjerneskåret dansk lærk.

 

Denne form for opskæring kendes flere steder i udlandet, bl.a. i Nordskandinavien, men er ukendt i Danmark. Der er flere fordele. Træet bliver meget stabilt og meget  holdbart fordi der er ”stående årringe” som er vinkelret på overfladen. Det mere varige kernetræ er placeret ud mod omgivelserne, og den skrå flade leder regnvand bort.

Lamellerne er leveret af Frøslev Savværk der fik en stor tak for arbejdet. Savværkets maskiner var nemlig ikke indrettet til denne specielle opgave som skal udføres med omhu. Selv små uregelmæssigheder afsløres nemlig når man monterer mange lameller parallelt.

Indvendig beklædning

Inde i huset er alle vægge og lofter beklædt med planker af douglas som har en smuk rødbrun farve.

 

Skovbrugsmuseum i nyt træhus


Den store sal skal vise det moderne skovbrug efter 1950.
Den store sal skal vise det moderne skovbrug efter 1950. Akustiklofterne giver en god lyddæmpning og en smuk dekorativ virkning.

 

Også her har der været krav til opskæring og montage. Dansk douglas har bredere årringe end douglas fra hjemlandet i Nordamerika, og derfor er der risiko for at det kaster sig.

Husets bærende konstruktion er stålrammer. Det havde naturligvis været flot hvis der kunne være brugt bjælker af douglas. Det var også inde i overvejelserne i begyndelsen, men det viste sig at koste for meget i håndværkerudgifter.

Alle ståldele er dækket af træ, så huset fremstår som et træhus. Og hvis man vil se en spærkonstruktion i en stor bygning kan man gå over i den gamle lade.

Stålrammerne har den fordel at de giver mulighed for en meget stor loftshøjde så man kan vise skovningsmaskiner med en lang kran.

Etagedæk

Der er også fundet anvendelse for rødgran. I den ene halvdel af huset er der indskudt et etagedæk som er lavet af planker af dansk rødgran med et lag beton øverst. Elementer af massivtræ – i noget smallere udgave – er også anvendt et par andre steder. Nemlig til gelænderet op til førstesalen samt rækværket på balkonen hvorfra man har udsigt over hele udstillingen.

Fremragende akustik

Den nye museumsbygning blev indviet under overværelse af et halvt hundrede mennesker. Mellem talerne var der også sat tid af til et par musikalske indslag ved violinist Troels Svendsen (foto 8) og pianist Boje Marstal fra DR-musik som spillede Fini Henriques og Carl Nielsen.

Undervejs i koncerten kunne de gøre opmærksom på at lokalet har en fremragende akustik, uden generende ekko. Der var en fin efterklang – og både musik og talere kunne høres tydeligt fra den ene ende af rummet til den anden. Det var ikke nødvendigt at opstille mikrofoner og forstærkere.

Der er flere årsager til denne fine akustik. Betongulvet er ganske vist hårdt, men det meste af rummet er dækket med det blødere træ som dæmper lyden. De skrå flader er også med til at sprede lydbilledet.

Men det vigtigste er akustiklofterne. En del af plankerne i loftet er sat på skrå, og bagved er monteret isolering med en sort lyddug som opfanger en del af lyden så man undgår ekko. Samtidig opnår man en smuk æstetisk virkning ved at bryde en stor, glat loftsflade.

Med særdeles enkle midler og med en meget enkel konstruktion kan der altså opnås et rum som sagtens kan bruges til koncertformål. Ideen er hermed givet videre til fri afbenyttelse.

Udstillingen

En anden vigtig part i projektet har været håndværkerne der har haft en række krævende opgaver.

Og ikke mindst skal nævnes museets medarbejdere med museumsdirektør Jette Baagøe i spidsen der som en ægte ildsjæl har båret sagen igennem, også i perioder hvor projektet var ved at gå i stå som følge af langstrakt lokalplanarbejde, grundig byggesagsbehandling og problemer med finansieringen.

Museumsbygningen blev indviet 11. marts, men der er endnu ikke adgang til huset. Udstillingen opbygges i løbet af foråret og sommeren, og det ventes at den åbnes til efteråret.

I løbet af foråret skal man også se på museets have der har lidt noget under byggeriet. En af de vigtige opgaver er at finde ud af hvordan man fortæller gæsterne at der er tre udstillingeer og leder dem fra det nye indgangsparti og over til laden og stalden.

Sponsorer

Den nye bygning har kostet 15,1 mio. kr – hvilket svarer helt til budgettet. Den største del af midlerne kommer fra Kulturministeriet, mens der er opnået støtte fra Augustinusfonden, Knud Højgårds Fond og Max Fodgaard Fonden.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×