Skoven har brug for træ-sved

0

Klimaforandringer kan medføre tørke og en reduktion i jordbundens vandindhold. En tør jordbund giver mindre vand til træerne - og det svækker træernes evne til at skabe et køligere og mere stabilt mikroklima, som skovens dyr og planter ellers nyder godt af.

Af

Træer fungerer på nogle måder ikke så anderledes end os mennesker. Har vi det varmt, sveder vi for at regulere kroppens temperatur. Men hvor vi kan tænde for vandhanen og nyde et glas svalt postevand og på den måde få tilført den væske, der er nødvendig for at generere sved, så er træerne anderledes afhængige af omgivelserne omkring dem. Det gælder både det omgivende klima (makroklimaet), vejret og ikke mindst jordbunden under dem.

Skoven skaber imidlertid sit eget skovklima – et mikroklima – som ofte er mere stabilt end i det åbne landskab, fordi træerne kan danne læ for vinden og skygge for solen og dermed dæmpe udsving i både temperatur og luftfugtighed.

Skovklimaet  påvirkes også ved, at træerne fordamper eller ”sveder” vand ud, når de transpirerer under væksten. Og så påvirkes skovklimaet også af jordbunden og dens vandindhold.

Skovens evne til, fx på tørre sommerdage, at skabe et køligere og mere stabilt klima under kronetaget har stor betydning for de dyr og planter – den biologiske mangfoldighed – der har til huse i skoven.

Et hold af forskere fra Stockholms Universitet har nu set nærmere på denne kølemekanisme ved at undersøge en række centraleuropæiske løvskove henover fire somre, skriver forskning.se

Undersøgelsen viser, at de højeste dagstemperaturer i skovene i gennemsnit er to grader køligere end omgivelserne. Og så træder jordbundens fugtindhold frem som en særlig vigtig faktor for den kølende effekt i skoven. Køleeffekten var mest udtalt på jorde med højt fugtindhold.

En kombination af faktorer

Forskerne fremhæver på den baggrund, at det er kombinationen af ​​skygge fra trækroner, fordampning af jordbundens vand og transpiration fra skovens planter, der styrer skovens evne til at regulere mikroklimaet.

”Mikroklimaforskning i skove fokuserer ofte på kronedækket som en vigtig drivkraft for nedkøling af jorden. Denne undersøgelse viser også den rolle, som jordbundens vandindhold har i at beskytte jordvegetationen mod temperaturstigningen”, siger Caroline Greiser, der er forsker i naturgeografi ved Stockholms Universitet.

Men da klimaforandringerne kan forårsage ødelæggelse af trækronerne – og øger risikoen for landtørke – kan nogle skove miste deres køleevne.

”Fundene er alarmerende, fordi hyppigere og mere alvorlige tørkeperioder kan true skovenes køleevne”, siger Caroline Greiser.

Jordfugtighed bør derfor også indgå i de modeller, der forudsiger skovmikroklima, biodiversitet og træforyngelse, understreger forskergruppen.

 

Videnskabelig undersøgelse: Higher soil moisture increases microclimate temperature buffering in temperate broadleaf forests, Agricultural and Forest Meteorology

Kilde: forskning.se

 

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum