Tømmer i mikrobølgeovnen
Der går måneder fra et træ bliver fældet til det er tørt nok til at blive brugt som tømmer. Men nu kan australske forskere forkorte ventetiden: De lægger tømmeret i mikrobølgeovnen.
Australske forskere har fundet en genvej til tørring af træ: en tur i mikroovnen.
Tørring tager tid
Det tager lang tid at tørre tømmer så vi kan bruge det til huse, møbler eller gulve. Langsom lufttørring over mange måneder og opvarmning er nødvendig for at undgå sprækker og skader i træet .
– Enkelte tømmersorter tager et år eller mere på vejen til møbler eller gulv. Meget af den tid går med til at tørre træet efter at det er skåret op, fortæller forsker Graham Brodie ved University of Melbournes Cooperative Research Centre for Wood Innovations til www.forskning.no.
Vandet koger i træet
Løsningen er den samme som når man ikke gider vente på maden: Læg det hele mikrobølgeovnen.
Mikrobølge-energien tørrer ikke træet direkte, men ændrer træets struktur. Tømmeret skal stadig varmetørres som før, men hele processen går hurtigere og er billigere med den nye struktur. Virkningen er af tørretiden kortet ned til nogle måneder eller mindre, uden at træets udseende påvirkes.
– Målet med behandlingen er at lynkoge vandet i cellene før fugtigheden kan trække ud mod overfladen af træet, forklarer Brodie.
Køkkenmikro og træstykker
Forskerne begyndte med små forsøg med en køkken-mikrobølgeovn og små træstumper. Nu bygger teamet et anlæg med 300 ganger større effekt end en almindelig mikrobølgeovn.
Norsk anlæg i oktober
I efteråret 2004 har Skogforsk startet et lille prøveanlæg med hjælp fra de australske forskere.
– Teknikken som er udviklet i Australien er interessant, blandt andet på rundtømmer som har lang tørretid, siger forsker Simen Gjølsjø.
På Skogforsk er man mest interesseret i mulighederne for at lette imprægnering med den nye teknik. Behandlingen får nemlig træværket til at blive mere gennemtrængeligt (“permeabelt”) og gør det lettere for væsker at trænge ind i træværket. Dette betyder lettere imprægnering og behandling af træet.
Kogebog for tømmer
Men træarterne reagerer ikke ens på mikrobølgerne, derfor er laver forskerne en oversigt over hvordan mikrobølgerne opfører sig i forskellige træer. Forskellige træarter har forskellig fugtighed og struktur, og spreder mikrobølgerne forskelligt inde i træet.
Det munder ud i en kogebog for alle typer tømmer.