Træer forvandler ørken til kulstoflager

1

Et skov-pilotprojekt i Marokko viser lovende resultater inden for både CO2-lagring og dyrkning af afgrøder til lokalbefolkningen.

Af

Hvad der i 2018 blot var et stykke nordafrikansk land med sand og sten, var i 2022 omdannet til en levende grøn skov med både træer, quinoa og favabønner.

Bag pilotprojektet i Marokko står det nordiske energiselskab St1, hvis bestyrelsesformand Mika Anttonen er af den opfattelse, at frivillighed ikke er nok, hvis det skal lykkes at nedbringe mængden af CO2 i atmosfæren:

“Ud over at forpligte os forhandlere af fossil energi til at udvikle forskellige ikke-fossile produkter til energisegmentet, bør vi også være forpligtet ved lov til at binde kulstof”, siger han til forest.fi og påpeger, at mens verdens befolkning og økonomier fortsætter med at vokse, skrumper mængden af ​​biomasse.

Godt for både klima og lokalbefolkning

Syv forskellige træarter af slægterne Eukalyptus, Moringa og Johannesbrød (Ceratonia) blev plantet af St1 i et tørt område i Benguerir, Marokko, i samarbejde med Natural Resources Institute Finland og det lokale Mohammed VI Polytechnic University, for at binde kulstof.

Ifølge Mohamed Louay Metougui, ph.d.-forsker i Agroforestry and Rehabilitation, er det særligt vigtigt at engagere lokalbefolkningen i dyrkningsprojektet:

”Mange mennesker var i tvivl: Hvorfor skulle de plante en skov i stedet for noget, de kunne spise?” fortæller Metougui.

Det lykkedes dog at gøre begge dele, og pilotprojektet viser de mange fordele ved økologisk agroskovbrug. Mellem trærækkerne af Johannesbrød og Moringa blev der plantet quinoa og favabønner, mens eukalypustræerne gav læ til de andre planter.

Podcast: Bliver de danske marker snart fulde af træer?

Det nødvendige vand

Det varme, tørre pilotområde i Marokko har en gennemsnitstemperatur på 37 grader celsius om sommeren og 19 grader om vinteren, mens den årlige nedbør er 250 millimeter.

Den store udfordring er derfor at sikre vand til planterne, så de kan overleve og vokse. På det fire hektar store forsøgsområde blev der blandt andet eksperimenteret med grundvand til kunstvanding, men den færdige rapport fra projektet fremhæver, at den mest bæredygtige kunstvandingsmulighed for større områder er afsaltet havvand.

Prisen for et ton lagret CO2 endte på 97 EUR, hvilket er forholdsvist dyrt. Forskerne mener dog, at det er realistisk at skabe betydelige kulstoflagre ved at plante skov i tørre områder.

Bestyrelsesformand Mika Anttonen stemmer i:

”Mængden af ​​kulstof stiger desværre konstant og hurtigt. Den bedste og mest bæredygtige måde at bremse det på er ved hjælp af planternes fotosyntese.”

Kilde: Forest.fi og St1 Nordic

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Carsten Rose siger:

    Tak for de fine små videoer om vore træer. Kunne den vitale fortæller lokkes til også at afs løre hvor gode de enkelte arter er som ‘værter’ for insekterne😇

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum