Træhuse står fast, selv når jorden skælver

0

En ti-etagers træbygning har klaret sig rigtig godt i verdens største jordskælvssimulator.

Af -

Træbyggeriet har fart på – og det er der mange gode grunde til. Se fx vores temaer om Fantastiske træbyggerier og Træ er sundt.

En af grundene er måske knap så presserende herhjemme i vores fredelige hjørne af verden, men bor man et sted med lidt mere uforudsigelig tektonisk aktivitet, er det værd at tage med, at træbyggerier er endog rigtig gode til at modstå jordskælv.

”Massivtræ er en del af en voksende trend inden for arkitektur og byggeri, men den seismiske ydeevne af høje bygninger lavet med disse nye materialer er ikke så velundersøgt som andre eksisterende byggesystemer,” forklarer Shiling Pei, leder af TallWood-projektet og lektor i civil- og miljøteknik ved Colorado School of Mines.

For nylig blev det tilladt at bygge i træ helt op til 18 etager i USA, og det har naturligt nok givet anledning til spekulationer om, hvordan sådanne bygninger vil klare sig i jordskælvsudsatte områder i verden, såsom Californien.

Takket være TallWood kender vi nu svaret: Træbyggerierne klarer sig virkelig godt.

Tester 7 forskellige typer træ

Ved University of California i San Diego er en fuldskalamodel af en ti-etagers træbygning blevet testet i en jordskælvssimulator. Med en højde på 34 meter er det den højeste bygning nogensinde, der er blevet testet på denne måde, og projektet har involveret hundredvis af specialister fra den akademiske verden, byggeriet, arkitekturen og materialeindustrien.

Med i testen var mere end syv typer træ, herunder limtræ, krydslamineret træ (CLT) og sømmet massivtræ (NLT).

Modellen har gennemgået et hav af forskellige test, fortæller Thomas Robinson fra Lever Architecture, som har været med til at designe bygningen:

”Man udsætter bygningen for et antal jordskælv, som den ellers aldrig nogensinde ville nå at opleve, medmindre den står i 5.000 år”.

 

Hvad er NLT?

  • NLT står for Nail Laminated Timber
  • På dansk oversættes NLT til “sømmet massivtræ”
  • NLT består af sømmede kantstillede brædder
  • NLT minder i strukturelle egenskaber om CLT, men har mindre dimensionsstabilitet, da brædderne kun orienteres i én retning.

Foto: Shiling Pei/Colorado School of Mines

Modstår to store jordskælv

Forskerne har blandt andet simuleret to af de største jordskælv i de seneste årtier – jordskælvet med en styrke på 6,7, der ramte Northridge, Californien, i 1994, og Chi-Chi jordskælvet på 7,7, der ramte Taiwan i 1999 og dræbte mere end 2.400 mennesker.

Først “opførte” de Northridge-jordskælvet på simulatoren i fem minutter, derefter Chi-Chi-jordskælvet, mens de iagttog bygningen gennem hele processen.

“Bygningen bevægede sig på samme måde som et træ i stormvejr,” siger Shiling Pei.

Modellen fik ingen strukturelle skader, kun et par smårevner, som ifølge Pei meget nemt ville kunne repareres – ellers var den ”så god som ny”, fortæller han.

Hovedformålet med TallWood-projektet er at demonstrere, at høje træbyggerier kan modstå jordskælv bedre end beton-, murstens- eller stålkonstruktioner. Og det lader til, at bevisførelsen går den helt rigtige vej.

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×