Urørt skov giver ikke store klimagevinster

1

Ny forskning fra Københavns Universitet dokumenterer, at urørt skov – skønt et vigtigt redskab for biodiversiteten - ikke giver nævneværdige klimagevinster.

Af -

Påstanden om, at urørt skov har en betydelig klimaeffekt, fordi skove med selv meget gamle træer bliver ved med at suge CO2 ud af atmosfæren, er nu blevet tilbagevist af et forskerhold fra Københavns Universitet i en artikel, der er offentliggjort i videnskabsmagasinet Nature.

Urørte skove når efter en årrække et mætningspunkt, hvor CO2-optaget ophører. Efter en længere periode (i Danmark 50-100 år) med en høj CO2-lagring, vil lagringen dale for til sidst helt at stoppe. Skove når nemlig et balancepunkt, hvor respiration fra træerne og nedbrydning af organisk stof i jorden udleder lige så meget CO2, som der optages, skriver forskerne.

Biodiversitet er også vigtig

Det er sådan set ikke ny viden (se fx Unge træer binder mest CO2), men ifølge Per Gundersen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) har det alligevel hidtil været en gængs opfattelse, at også urørte skove med meget gamle træer bliver ved med at suge store mængder CO2 ud af atmosfæren, skriver IGN.

Misforståelsen bunder i en forskningsartikel fra 2008, hvis resultater det københavnske forskerhold nu har påvist ikke stemmer. Konklusionen lyder, at 2008-artiklen når frem til en stærkt overestimeret klimaeffekt, som der ikke er belæg for.

KU-forskernes opfattelse er understøttet af observationer fra Suserup Skov ved Sorø, som stort set har stået urørt de sidste 100 år. Her er de ældste træer 300 år gamle. Opgørelser i 1992, 2002 og 2012 viste alle, at der ikke skete et signifikant optag af CO2 i skoven.

Per Gundersen håber, at den nye dokumentation kan hjælpe med at kvalificere debatten og understreger, at analysen ikke skal opfattes som et indlæg imod urørt skov:

”Urørt skov spiller en nøglerolle for biodiversiteten. Men som klimavirkemiddel i et langt tidsperspektiv er det ikke et effektivt redskab. Den nuance er vigtig at få med, så debatten kan bygge på videnskabeligt underbyggede påstande, og således at politikken ikke bliver påvirket på et forkert grundlag”.

Læs mere om undersøgelsen, og læs også det danske sagsnotat “Forskellige opfattelser om klimaeffekten af urørt skov” hos IGN

Læs forskningsartiklen hos Nature (betalingssite)

 

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. carl kølbæk siger:

    Mener helt bestemt at klimaændring er væsentligt vigtigere end biodiversitet. så derfor: bevar vores flotte skove, som de er.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×