Vi skal også bygge fleretagers træhuse i Danmark

2

Et InnoBYG spireprojekt med støtte fra en række virksomheder og organisationer har som mål at opføre et træhøjhus i Danmark.

Af

Alle taler om det og nu bliver der gjort noget ved det. Teknologisk Institut står i spidsen for nyt projekt, som skal skabe grundlaget for at kunne opføre et træhøjhus i Danmark.

Uden for landets grænser oplever fleretagers-huse i træ i disse år en enorm udvikling. Der er fx netop opført et 14 etagers højhus i træ i Bergen, et 24 etagers træhus er på trapperne i Wien og i Stockholm er der planer for et 34-etagers træhøjhus.

Træhøjhus Wien

I udlandet er der flere træhøjhusprojekter igang, f.eks. dette på 24 etager i Wien. Foto: Kerbler Gruppe

 

Demonstrationsprojekt

Projektleder på Teknologisk Institut Peder Fynholm mener, at det er på tide, at Danmark melder sig på banen og gør sig nogle erfaringer med at bygge fleretagers-huse i træ. Han står i spidsen for et helt nyt projekt der skal bane vejen.

”Projektet er udsprunget af den bæredygtighedsagenda der kører nationalt og internationalt og hvor anvendelsen af træ er i fokus. Vi arbejder i to spor, hvoraf det ene helt konkret er at få skabt fundamentet for at kunne etablere et fleretagers-hus i træ som et demonstrationsprojekt, og som rækker ud over hvad der er normal praksis for byggeri i træ i Danmark i dag. I det andet spor vil der blive dykket ned i de tekniske udfordringer, man vil støde på, når der skal bygges træhuse i flere etager. Projektet løber i et år og vi vil på forskellig vis indsamle input fra alle interessenter, både via interview og workshops rundt omkring i landet”, siger Peder Fynholm.

 

InnoBYG Spireprojekt

Demonstrationsprojektet er finansieret som et InnoBYG Spireprojekt. Projektparterne er

  • Teknologisk Institut,
  • Dansk Brandteknisk Institut
  • Danmarks Tekniske Universitet

InnoBYG er Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri som er byggebranchens innovationsnetværk. Forsknings- og Innovationsstyrelsen medfinansierer netværkets aktiviteter.

Læs mere om InnoBYG her.

Solid opbakning i byggeriet

Projektet har allerede inden det er skudt i gang, mødt stor opbakning blandt en lang række aktører i byggebranchen, fra erhvervsskoler over brancheforeninger til udførende og producenter samt bygherrer. Alle ønsker et træhøjhus opført på dansk grund.

En af de virksomheder som deltager i projektet er NCC og sektionschef, Jens Thamdrup ser frem til projektarbejdet, som er i fin tråd med NCC’s bæredygtige dagsorden.

”Hos NCC har vi en stærk bæredygtighedsdagsorden og vi ønsker derfor at undersøge mulighederne for alternative materialer – herunder træ – i de løsninger vi tilbyder vores kunder. Vi er derfor også med i et projekt som dette for at få flyttet de barrierer der i dagligdagen begrænser anvendelse af træ i byggeriet”, siger Jens Thamdrup.

Lejerbo deltager også i projektet og projektleder, Charlotte Algreen er glad for at deltage, da projektet netop understøtter Lejerbos vision om at være førende med udviklingen af bæredygtigt byggeri og nye boligformer.

Også Rambøll deltager i projektet. Og ifølge senior ingeniør Finn Larsen, har virksomheden allerede erfaringer fra nogle af deres udenlandske afdelinger, en erfaring de også ønsker i Danmark.

”Rambølls afdelinger i Sverige, Norge og Storbritannien (UK) har allerede på nuværende tidspunkt stor erfaring med højhusbyggerier i træ og kombinationsløsninger, hvor træ indgår som et væsentligt konstruktionselement. Vores UK kollegaer arbejder lige nu med opførelse af et 10 etages byggeri, som i nær fremtid står færdigt, ligesom vores norske kollegaer har deltaget i det netop færdigbyggede 14 etagers byggeri i Bergen. Vi ønsker at udnytte de erfaringer, som er opsamlet i vores store organisation, til at få sat skub i anvendelse af træ i byggeriet i Danmark”, siger Finn Larsen.

Erhvervspartnere

  • Rambøll
  • NCC
  • Lejerbo
  • EASV
  • Dansk Træforening
  • DI BYG
  • Træ- og Møbelindustrien
  • Træinformation
  • Dansk Byggeri
  • Frøslev Træ
  • CBI Danmark
  • Flexwood
  • Annebergs Limtræ
  • Boen Danmark
  • Burnblock
  • Promat

Flere er meget velkomne til at henvende sig.

 

 

Erfaringer fra udlandet i en dansk ramme

”Vores erfaring i Danmark med at bygge med træ i højden er begrænset og vi bliver nødt til at lære af dem der kan, som typisk vil være at finde uden for Danmarks grænser. Det er i den sammenhæng vigtigt, at vi sætter byggeteknikker og traditioner ind i en dansk kontekst, så det bliver til at håndtere for de relevante parter i den danske byggebranche”, understreger Peder Fynholm.

”Vi skal ikke genopfinde den dybe tallerken, men vi skal indhente de rette kompetencer, så vi får lavet et fleretagers byggeri i træ, som kan være et fyrtårn for efterfølgende projekter, og medvirke til den positive tendens med en større anvendelse af træ i byggeriet i Danmark”, siger Peder Fynholm.

 

 

Peder FynholmVil du vide mere?

Peder Fynholm pointerer at alle bidrag og input til projektet hilses velkommen og han opfordrer desuden interesserede til at henvende sig. Lige nu leder projektteamet med lys og lygte efter en potentiel bygherre for det kommende demonstrationsprojekt.

Kontakt Peder Fynholm på pfy@teknologisk.dk eller 72 20 23 33

Læs mere:

  • Teknologisk Institut

    Peder Fynholm fra Teknologisk Institut er projektleder. Kontakt ham hvis du vil videre mere om det første højhusprojekt af træ i Danmark.

2 kommentarer

  1. Thorvald Johannes Pedersen siger:

    Det er ekstremt interessant at der begynder at blive arbejdet med høje huse af træ i Danmark. Se evt. også artiklen http://ing.dk/artikel/verdens-hojeste-traehus-pa-tegnebraettet-i-esbjerg-101586?highlight=verdens%20h%F8jeste Er der noget jeg godt kunne tænke mig at arbejde med eller se at der bliver arbejdet med i Danmark, så er det byggeri med massive træ elementer. Det har der været for lidt af i Danmark.

  2. Martin Porsgaard siger:

    Absolut vigtigt at vi også Danmark tager fat på denne spændende udvikling. Det er naturligvis afgørende, at bygningerne konstitueres af træ, men det er også vigtigt at tænke træ ind facade og overflader. Tænk hvis de nye Axel Towers havde en udvendig facade i stil med Tietgen Kollegiet. Se dette på: http://www.architecturerevived.com/tietgenkollegiet-student-housing-copenhagen/

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træhus på 14 etager åbnet i Bergen

Video: Se verdens højeste træhus blive opført i Bergen. Huset, som er på 14 etager og hele 51 meter højt, er netop blevet indviet.

Wien får verdens højeste skyskraber af træ

Kapløbet om at være verdens højeste træhus når nye højder. I Wien planlægges nemlig et træhøjhus på 24 etager - som dermed kan blive verdens højeste!!!!

Dansktegnet skyskraber kan blive svensk vartegn

Det kan blive et spektakulært træhus på 34 etager som bygges i det centrale Stockholm om 10 år hvis de danske arkitekters forslag vinder konkurrence om bedste forslag til fremtidens bolig.

Studenterbolig: Højhus af træ på 18 etager

UBC i Vancouver får 18 etager højt kollegium af træ. Bygningen bliver hjem for mange studerende, der kommer til at bo i en af verdens højeste træbygninger.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum