Varmebehandlet træ

Varmebehandling giver træ en større dimensionsstabilitet og en forøget modstandsdygtighed overfor svampeangreb uden anvendelse af kemiske midler.

Varmebehandlet træ

Det har været kendt i århundreder at afsvidning af overfladen på træ kan øge træets modstandsdygtighed mod nedbrydning. Selv vikingerne brugte teknikken til at forlænge holdbarheden af udendørs trækonstruktioner som f.eks. hegn.

Inden for de seneste 10-15 år har den voksende efterspørgsel efter kemikaliefri træbeskyttelse givet varmebehandlet træ en plads på byggemarkedet. Der findes i dag større industrielle anlæg i Finland (Thermowood), Frankrig og Holland, samt et antal mindre anlæg bl.a i Danmark (Celloc).

Processen

Træ består i hovedsagen af tre kemiske stoffer, lignin, cellulose og hemicellulose, hvor sidstnævnte er det stof, der optager mest fugt. Ved varmebehandling sker en nedbrydning og omdannelse især af hemicellulosen, hvilket gør træ mindre fugtabsorberende. Træet bliver derfor mere stabilt og mere modstandsdygtig overfor svampeangreb. Varmebehandlingen medfører en mørkfarvning af træet.

Thermowood før-efter behandling (Kilde: Moelven)

Træet mørkfarves af behandling. Her ses to brædder før og efter behandlingen (Kilde: Moelven)

Varmebehandling af træ foregår ved at træet holdes opvarmes ved 180 – 220 °C i op til flere timer afhængig af målet med produktet. Hele opvarmningsprocessen, som også kan indeholde en tørringsfase, kan vare i op til 36 timer. En let farvebehandlig med beskeden træbeskyttende virkning kan klares med en mild behandling med temperaturer omkring 180-190 °C, mens en effektiv træbeskyttelse typisk kræver temperaturer omkring 200-210 °C. Nåletræ kræver som regel lidt højere temperaturer end løvtræ.

Egenskaber

Nedbrydningen af hemicellulosen medfører en mørkfarvning, der afhænger af processens temperatur og varighed. Dette anvendes til at give mindre værdifulde lyse træarter et eksotisk udseende fx i forbindelse med trægulve.

En varmebehandling ved høj temperatur vil give træ varighedsegenskaber, der gør metoden til en alternativ træbeskyttelse, der kan overvejes til brug for træ udendørs uden jordkontakt. Varmebehandlet træ bør dog ikke anvendes i kontakt med jord (Kilde: Thermowood Handbook 2003).

De negative konsekvenser for træets egenskaber er, at træet bliver mere sprødt og bl.a. træets bøjningsstyrke reduceres. Blandt andet derfor kan man ikke bruge varmebehandlet træ til bærende konstruktioner f.eks. til husbygning (Kilde: Thermowood Handbook 2003).

Anvendelsesområder

Idet varmebehandlingen forbedrer træets vejrbestandighed og modstandsdygtighed overfor råd, egner træet sig bl.a. til følgende anvendelser:

 • udendørs træbeklædning
 • beklædning af baderum
 • havemøbler
 • mørke og hårde trægulve af lyse og lette hjemlige træarter
 • saunainteriør (pga. lavere varmeledningsegenskaber)
Thermowood - Københavns Zoo

Thermowood i København Zoos girafhus (Kilde: Moelven)

 

Bearbejdning

Varmebehandlet træ er på nogle måder anderledes at arbejde med end normalt træ. Der er derfor en del at tage højde for, hvis man skal arbejde med denne trætype:

 • Da træet er sprødt skal man undgå visse værktøjer, for at undgå at træet splintrer eller sprækker. F.eks. er en sømpistol mere skånsom mod træet end en traditionel hammer.
 • Varmebehandlet træ absorberer kun yderst langsomt vand og vandbaseret lim (f.eks. urea- eller PVAc-lim). Dette betyder en lang pressetid for at få limen til at trække ind i træet, men ved et lavere pressetryk pga. træets sprødhed.
 • Under varmebehandlingen bliver træet mørkere. Denne farve er ikke holdbar i sollys, medmindre træet har fået en beskyttende overfladebehandling. Dette kan ske helt som ved normalt træ. Den større formstabilitet, som er en følge af varmebehandlingen, giver mindre tendens til revnedannelse. Man må derfor forvente en bedre holdbarhed af overfladebehandlingen
 • Træ, som er varmebehandlet ved høje temperaturer, forårsagerer mere rust på søm og skruer end normalt træ. Der bør derfor anvendes søm og skruer af rustfrit stål.

Miljøaspekter

 • Træstøv fra varmebehandlet træ er meget fint og kan virke irriterende på luftvejene.
 • Processen med at varmebehandle træ er 25 % mere energikrævende, end en normal trætørringsproces (Kilde: Thermowood Handbook 2003)
 • Ved varmebehandlingen sker en kemisk omdannelse af nogle af træets naturlige indholdsstoffer. Nogle af disse nye stoffer afgiver en røgagtig lugt, der kan holde sig i længere tid (Kilde: Thermowood Handbook 2003)

Varmebehandlet træ kan i fremtiden få større anvendelse udendørs pga. den forøgede holdbarhed uden brug af traditionel imprægnering. Dette bliver stadig mere aktuelt eftersom flere og flere imprægneringsmidler udfases.

 

Thermowood - planker (Kilde: Moelven)

Thermowood planker (Kilde: Moelven)

 

Litteratur

Rapporter:

Thermowood Handbook 2003: Finnish Thermowood Association

21 kommentarer

 1. Kristine hornum siger:

  Kan man bruge dette varmebehandlede træ til bede hvor der dyrkes afgrøder?
  dvs. der er ingen pesticider ligesom trykimprægneret der vil vandre i jorden ?
  mvh

  1. Træ.dk siger:

   Hej Kirstine
   Nej, der er ikke anvendt nogen former for kemikalier i varmebehandlet træ. Den eneste behandling træet har fået, er varmen. Der er derfor heller ingen kemikalier der kan vandre ud i jorden. Varmebehandlet træ bør dog ikke anvendes i kontakt med jord – her har den forbedrede holdbarhed ingen effekt.
   Mvh Træ.dk

 2. Inga Pedersen siger:

  Vi har i vores udestue et gulv med varmbehandlet finsk træ. Fastgørelsen af træet er med små plastikstykker som med skrue ned i strøen fastgør terrassebræddet.
  Overfladen på disse terrassebræder er nu lidt slidt og nogen steder lysere en andre steder. Hvordan vedligeholder man sådan et gulv ?
  Mvh Inga

  1. Træ.dk siger:

   Varmebehandlet træ bleges ligesom alt andet træ, af UV lys (ultraviolet stråling fra solen). Denne blegning kan modvirkes med overfladebehandling som for varmebehandlet træ kan udføres med normale metoder, fx olie, lak eller maling.
   I de fleste tilfælde bruges en transparent træbeskyttelse tilsat brunt pigment der matcher træets oprindelige farve. Dette resulterer sædvanligvis i en lidt mørkere udseende. Forskellige overfladebehandlinger har forskellige vedligeholdelsesintervaller. Jo mere pigment der anvendes, jo længere tid går der før behandlingen skal gentages.

 3. Merete Madsen siger:

  Hvor på Fyn kan man se bygninger med varmebehandlet træ?
  Er svedet træ er det det samme?
  Mvh merete

  1. Træ.dk siger:

   Hej Merete. Jeg kender desværre ikke umiddelbart nogen byggeprojekter på Fyn hvor der er anvendt varmebehandlet træ. Jeg forhører mig og vender tilbage hvis der dukker noget op.
   Svedet træ har nogen af de samme egenskaber som varmebehandlet træ, men det er ikke det samme. Svedet træ – eller forkullet træ – ofte benævnt ved sin japanske betegnelse Shou Sugi Ban – fremstilles ved at træets overflade forkulles, med gasflamme eller over bål eller lignende, hvorefter det afkøles, rengøres og evt. tilføres en naturlig olie. Processen er ganske tidskrævende, men det endelige produkt er ofte smuk sort og sølvglinsende overflade som har en rigtig god holdbarhed mod råd, insekter og sågar brand. Svedet siges at have holdbarhed op til 80 år. Fremstillingen er ikke kommerciel udbredt og derfor forkullet træ svært at få fat i. Ved små projekter ser man derfor ofte at bygherren selv står for afsvidningen af den mængde træ der skal anvendes.

 4. best choob siger:

  hi
  i am from iran
  i like to import heat treater wood from scandinavi to iran
  please help me to find the good source or send to me the list of all heat treated wood companes in dn,be,fi,or nr
  or help me to find them
  thank you

 5. Pernille Darelius siger:

  Til ny terrasse overvejer vi enten “Sibirisk lærk terrassebrædder” behandlet med f.eks. Gori Nature eller “Moelven Thermowood terrassebrædder” der er varmebehandlet nordisk fyrretræ. Disse valgmuligheder for at det bliver så sundhedsvenligt som muligt. Skal det varmebehandlede træ overfladebehandles? I så fald med hvad? Kan det varmebehandlede træ(-gulv) stå uden behandling?
  På forhånd tak!

 6. Vibeke siger:

  Hej. Hvor tæt skal man egentlig lægge træplankerne, når de formentlig nu er formfaste?
  Jeg har et trædæk, hvor det er lagt, men en tømrer siger at de ligger for tæt.

 7. Flemming siger:

  Jeg ser, at varmebehandlet træ ofte kommer med en rillet forside og glat bagside. Jeg synes imidlertid bedst om den glatte side og vil gerne vende denne op på min nye terrrasse. Kan der opstå nogle problemstillinger jeg skal være opmærksom på ved at gøre dette ?

 8. Allan siger:

  Kan man afsvide imprægneret træ? så det får en mere appetitlig glød eller er der noget man skal være opmærksom på i dette omfang?

 9. Mikael Koch siger:

  Vær opmærksom på at der ikke findes autoriserede test af af langtids holdbarhed af varmebehandlet træ, så vi kender ikke den egentlige holdbarhed, i praksis ser der ud til at være variation i produkterne, så tag ud og kik på facader og terrasser der har stået nogle år. Forkullet træ opnår ikke de høje temperaturer inde i træet og har derfor kun en vis beskyttelse på overfladen men kernen er jomfruelig, det er derfor vigtigt af behandle det blotede endetræ. Der laves i øjeblikket forsøg med at forkulle Superwood, hvis det lykkedes vil det give et mere holdbart produkt med et meget lille forbrug af biocid jævnt fordelt i træet, hvilket giver mindre, og bedre fordelt biocid forbrug end gentagne overflade behandling.
  Mikael Koch dir. Træinformation

 10. Jesper Nielsen siger:

  Iflg producentens eget materiale burde der ikke opstå problemer ved at vende træet:

  https://webshopresources.silvan.dk/resources%2fassets%2fthermowood%20terrasse%20montage%20vejledning%202015%20(002).pdf?id=1559116920000

 11. Michael siger:

  Kan jeg bruge en alm træbeskyttelse maling. Fx mørkeblå på thermowood?

 12. Kristian Thomasen siger:

  Hej
  Jeg har netop købt thermowood så skal bruges til at beklæde nogle indvendige væge.
  Jeg har lagt træet i min garage og har kan jeg konstaterer at det afgiver en ekstrem kraftig lugt.
  Spørgsmål:
  Aftager denne lugt eller er thermowood fyr ikke egnet til indvendig beklædning?

 13. Thule Jessen siger:

  Kan man forlænge ny udvendig varmebehandlet træ på husets facader ved at påføre transparent træbeskyttelse. Jeg kan lide den grå farve træet får efter et stykke tid og ønsker ikke at give træet en dækkende maling. Hvis ja, hvornår skal det så påføres. Medens træet stadig er brunt eller når det er blevet gråt.

 14. Anna siger:

  Jeg har en træterrasse af varmebehandlet træ. Den er ubehandlet. Der kommer dog en del alger (terrassen er under et stort træ). Hvordan kommer jeg dem til livs uden at behandle med olie osv bagefter?

 15. Laila Hansen siger:

  Hvis man ønsker at bruge termowood som facade på sommerhus og ikke ønsker at male, hvordan undgår man så den sorte forslået farve som facaden ofte bliver?? og giver det mening af bruge termowood nå man ønsker minimal vedligehold?

 16. Johnny siger:

  Hvilken olie er bedst til thermowood skal lave terrasse

 17. Jan Krogh siger:

  Må man brænde rester af varmebehandlet træ i brændeovnen

 18. Palle siger:

  Hej
  Kan jeres varmebehandlet træ bruges til at lave et koldtvandskar/isbad udendørs?
  Der vil kun være vand i det i vinterhalvåret.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×