Endnu en dansk rapport slår fast: Træbyggeri kan give massive CO2-besparelser

0

En omfattende undersøgelse er nu mundet ud i en rapport, som understreger, at klimaaftrykket fra dansk byggeri kan reduceres væsentligt ved at bygge flere huse i træ.

Af -

Træbyggeriet i Danmark har fået luft under vingerne, og nu dokumenter endnu en rapport, hvorfor det er så god en idé at bygge mere med træ.

Rapporten ”Anvendelse af træ i byggeriet – Potentialer og barrierer” fra BUILD (tidligere SBi) har været længe undervejs og bygger blandt andet på spørgeskemaundersøgelser, interviews med nøglepersoner og en række dialogmøder med byggeriets parter samt økonomiske modeller og livscyklusanalyser – alt sammen for at samle eksisterende viden om fordele og ulemper ved træbyggeri og for at gøre status for omfanget af træbyggeri i Danmark.

Analysen viser blandt andet, at vi kan spare 800.000 tons CO2 ved i 2030 at bygge enfamilieshuse, kæde- og rækkehuse med en høj andel af træ i stedet for konventionelle materialer. Og det er endda et forsigtigt skøn. Til sammenligning udgør den samlede CO2-udledning i Danmark cirka 55 millioner tons CO2 årligt, hvoraf byggebranchen står for 20 procent, svarende til 11 millioner tons.

Resultaterne skulle oprindeligt have været offentliggjort ved en konference med titlen ’Træ i byggeriet’ i Transport- og Boligministeriets Mødecenter tilbage i maj 2020, men corona-virussen og nedlukningen af landet satte en stoppe for dén plan og forsinkede projektet nogle måneder.

Potentialer og barrierer

Hvilke barrierer der er for at bygge endnu mere med træ herhjemme, bliver også belyst i den nye rapport. Selvom det ikke er lovgivningen som sådan, der spænder ben, oplever byggebranchen ikke desto mindre forhindringer, når det kommer til forhold omkring brand, lyd og udførelse. Men det er ikke noget, der ikke kan løses, mener SBi:

”Vi vurderer dog, at disse barrierer kan overvindes med forskellige tiltag som fx at gennemføre transparente fyrtårnsprojekter og udviklingen af præ-accepterede løsninger”, siger Torben Valbjørn Rasmussen, som er seniorforsker hos BUILD og en af forfatterne til rapporten.

Heldigvis overstiger potentialerne langt de barrierer, som formentlig vil blive minimeret inden for en overskuelig fremtid, efterhånden som flere og flere gode eksempler på træbyggeri vinder frem.

”Vores beregninger viser, at hvis vi bygger 6.310 boliger i 2030 som træbyggeri i stedet for som konventionelt tungt byggeri, kan vi i forhold til 2019 spare 800.000 ton CO2”, understreger Torben Valbjørn Rasmussen.

For at nå dertil mener forskerne bag rapporten, at det offentlige skal gå foran og dele viden om de økonomiske, praktiske, design- og udførelsesmæssige erfaringer med træbyggeri med byggebranchen.

Træbyggeriet blomstrer

Der er stadig plads til forbedringer, og træbyggeriet kan stadig med fordel stimuleres – men udviklingen er allerede i fuld gang hos både politikere og byggebranche. Senest har Cree fået tilladelse til at bygge deres seks-etagers træhus på Østerbro, og både Københavns Kommune og Staten skubber på træbyggeriet i rollen som bygherre. Landets boligminister holder også fortsat fokus på de mange gevinster, der er ved at bygge i træ.

Den nye rapport lægger sig i slipstrømmen af flere andre undersøgelser, der dokumenterer de klimamæssige fordele ved træbyggeri – se fx ”CO2-besparelse ved træbyggeri” (Rambøll) og Klimapåvirkning fra 60 bygninger – Muligheder for udformning af referenceværdier til LCA for bygninger (SBi).

Samtidig har Træinformation og Træ.dk udviklet en række EPD’er (miljøvaredeklarationer), som gør det nemmere at dokumentere træs store klimafordele i forhold til andre materialer.

Bunken af gennemarbejdet og veldunderet dokumentation vokser hele tiden og viser med al tydelighed, at træbyggeri har en nøglerolle at spille i den grønne omstilling. Og potentialet er svimlende – udover boliger skal vi jo også bygge institutioner, kontorer, koncerthuse, sportshaller… og der er alle gode grunde til at bygge dem af træ.

Kilde: BUILD Aalborg Universitet

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×