Allergivenlig skov – er det muligt?

0

På grund af pollen er der nok ikke mange allergikere, der frivilligt tager på skovtur for at nyde det lune forårsvejr. Det vil Århus Kommune nu lave om på. De planter nemlig en allergivenlig skov.

Af -

Pollensæsonen er i gang

De seneste dages milde vejr har fået foråret frem i hassel og el, som nu udsender pollen.

Faktisk blev sæsonen allerede skudt i gang den 8 marts, da DMI kunne melde om årets første fangst af pollen, ved målestationen på Lyngbyvej i København. Målestationens pollenfælde havde registreret to el og to hassel.

Delt begejstring

De første pollen er samtidig det sikre forårstegn, som ikke alle imødeser med begejstring. De mange pollenallergikere går nemlig en ubehagelig tid i møde med snue, røde næser, kløende øjne og heftige nyseanfald.

Af samme grund er der nok ikke mange allergikere, der har en skovtur som førstevalg, når den lune forårsluft skal nydes i det fri.

Allergikerne må blive hjemme

”Så må allergikerne jo bare blive hjemme”, kunne man sige.

Men det gør man ikke alle steder. I Århus kommune er man nemlig i færd med at plante en ny og allergivenlig skov.

Allergivenlig skov

Den allergivenlige skov er ved at blive plantet i nærheden af Åbo, vest for Århus, hvor man bestræber sig på at plante allergivenlige træer, så folk med pollenallergi også kan komme i skoven.

Det fortæller projektchef ved Århus kommune, Ole Skou Rasmussen, til LokalAvisen.dk.

Pollen på langfart

De gode intentioner kan dog vise sig at være mere eller mindre nyttesløse. Pollen fra træer kan nemlig bæres af vinden over store afstande, 50 km eller mere. Derfor kan allergifremkaldende træer, endog meget langt væk, gøre livet surt for en allergisk skovgæst, selv i den allergivenlige skov.

Pollen fra bl.a. hasseltræet, kan bæres af vinden i afstande på over 50km

Pollen fra bl.a. hasseltræet, kan bæres af vinden i afstande på over 50km

Med fornuftigt plantevalg kommer man langt

Alt andet lige vil mængden af pollen dog være mindre, når man undlader at plante birk, el og hassel. Og netop disse træer lover den århusianske projektchef at der ikke bliver plantet.

»Om Åbo Skov til sin tid kan kaldes allergivenlig, fordi vi har undladt at plante birk, el og hassel, er en smagssag, men vi mener, at med et fornuftigt plantevalg kommer man langt,« siger Ole Skou Rasmussen.

Beskyttelse af grundvandet

Udover at være allergivenlig, skal skoven ved Åbo først og fremmest beskytte grundvandet. Derudover skal skoven indgå i klimatilpasningen, gavne biodiversiteten og være rekreativt område for byens borgere.

Kilde: Lokalavisen.dk.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×