Barkbillers bestialitet baner vej for biobrændstof og ’bomuld’

0

Omkring 100 millioner kubikmeter nåletræ skades hvert år af barkbiller i Europas skove. Men i stedet for at blive brændt af, kan træet nu få nyt liv som hovedingrediens i andre produkter ved hjælp af en nyudviklet metode.

Af

Barkbiller er stormestre i ballade, og det bliver kun værre, som temperaturerne stiger, og de små bæster får bedre livsbetingelser.

Store skovområder ligger øde hen, når billerne har været forbi i Europa eller Nordamerika. Det angrebne træ mister sin værdi som tømmer, fjernes hurtigt fra skoven for at undgå spredning, og kan typisk ikke rigtig bruges til andet end at blive brændt af til energiformål.

Indtil nu.

Efter et besøg af barkbillerne. Foto:
Tõnu Pani/Wikipedia

Forskere fra universitetet i Stockholm kan nemlig med nye bioraffineringsmetoder omdanne det beskadigede træ til fibre af høj kvalitet. Fibrene kan erstatte bomuld i forskellige produkter i sundhedssektoren og kan også erstatte traditionelle fossile produkter i den kemiske industri eller bruges som biobrændstof til fx fly, skriver Stockholms Universitet.

Læs også: Hvordan skaber vi en hverdag uden olie? Svaret ligger måske gemt i planter

Hør podcast: Alt, hvad man kan lave af olie, kan man også lave af træ

Rammer 10 ud af FN’s 17 verdensmål

Joseph Samec og Aji Mathew er professorer i kemi ved Stockholms Universitet og leder forskningsprogrammet, og de ser store muligheder i den nye metode:

”Ved at anvende resttræ af lav værdi, viste det sig, at miljøbelastningen fra ​​den dannede fiber af barkbilleskadet træ var væsentligt lavere end bomuld med hensyn til blandt andet vandforbrug, klimaændringer, arealanvendelse og ressourceanvendelse. Resultaterne har en positiv indflydelse på 10 af FN’s 17 globale mål for bæredygtig udvikling” siger Joseph Samec.

Ifølge universitetet ødelægger barkbiller omkring 100 millioner kubikmeter nåletræ om året alene i Europa. Og hvis den nye teknologi implementeres i Europa, er der ifølge Joseph Samec potentiale til at producere 15 millioner tons tekstilfiber og fire millioner tons kemikalier.

”15 millioner tons tekstilfibre svarer til næsten 60 procent af bomuldsproduktionen. Dermed kunne 20 millioner hektar frugtbar landbrugsjord frigives til fødevareproduktion”, siger Samec.

Læs den videnskabelige artikel hos Science Direct

Kilde: Stockholms Universitet

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum