Ønskes: Skove der myldrer med barkbillens fjender

0

Stressede grantræer er guf for Typografen, og problemet stiger i takt med temperaturerne. Men kan man selv gøre noget for at slippe af med de ødelæggende biller? En forsker giver her sine bedste råd.

Af -

Tags: ,

Ph.d. Mikko Pelto-Arvo fra Helsinki Universitet forsker i barkbiller og er optaget af at finde ud af, hvordan man bedst begrænser angrebene fra de brandirriterende bæster, der æder sig gennem skove i både Europa og på det amerikanske kontinent og efterlader hektar efter hektar af ødelagte træer i deres kølvand.

Barkbillen Typograf (Ips typographus) er omkring fem millimeter lang og mørkebrun i farven, lever på rødgran og kan give alvorlige problemer i nåleskovsbruget. Den formerer sig hovedsageligt i træer fældet af storm, tømmerstakke og svækkede granbevoksninger. Men hvis bestanden er stor nok, kan billen også angribe og slå levende træer ihjel.

Efter et besøg af barkbillerne. Foto: Tõnu Pani/Wikipedia

Ifølge The Finnish Forest Centre blev over 6.000 hektar skov fældet i Finland sidste år på grund af skader fra insekter, og hyppigheden af ​​disse fældninger er stigende. I Tyskland og Tjekkiet har insektangreb de seneste år ødelagt store skovområder og forårsaget kaos på træmarkedet. Tørke og lange perioder med varmt vejr er med til at skabe gunstige forhold for billerne.

Men skader forårsaget af Typografen kan måske begrænses ved at bruge dens naturlige fjender, mener Mikko Pelto-Arvo.

Skab gode forhold for rovbiller og andre dyr

De bedste resultater kan opnås ved at kombinere biologisk skadedyrsbekæmpelse med god skovdrift, fortæller forskeren og uddyber, at Typografens naturlige fjender især omfatter rovbiller og snyltehvepse, ligesom den tretåede spætte (Picoides tridactylus) og sortspætten (Dryocopus martius) også kan bremse begyndende skader.

Jo mere gunstigt miljøet er for barkbillens fjender, jo flere vil de være – og det betyder, at de kan angribe mere effektivt og på et tidligt tidspunkt, påpeger Pelto-Arvo.

Han plæderer for, at skovejerne ikke holder deres skov for ‘ren’; snarere bør de naturlige samspilsprocesser i en skov indgå i planlægningen af ​​tiltag for god skovdrift.

“Hvis hver enkelt gren og kvist fjernes fra skoven under udtynding, vil det kontinuum, som rovdyrene kræver, blive forstyrret,” forklarer Pelto-Arvo.

Barkbillen i aktion. Video fra Wikimedia Common

 

Man kan med fordel lade en blanding af træarter stå i skoven under udtynding. Alle døde træer, der ikke tiltrækker Typografen, bør også efterlades i skoven under fældninger.

Det vil hjælpe med at holde bestanden af ​​rovbiller og snyltehvepse på et tilstrækkeligt niveau.

Samtidig er det vigtigt at dyrke lokalitetstilpassede træarter. Dyrkes rødgran, hvor der er for tørt, vil træerne blive stressede og danne grobund for Typografen, og efterfølgende generationer af skadedyrene kan opformeres og angribe selv sunde træer i tilstødende bevoksninger, advarer han.

Hvis træerne bliver ved med at lide så hårdt af stress forårsaget af tørke, er det sandsynligt, at man skal overveje at dyrke andre træarter, mener Pelto-Arvo og peger selv på ​​birk og blandingsskove som et muligt fremtidigt alternativ i et Finland med stigende temperaturer.

Kilde: Forest.fi

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×