Biobaserede etagedæk lyder (rigtig) godt

2

Nye målinger viser, at etagedæk af biobaserede materialer overholder Bygningsreglementets krav til lydisolering og samtidig kan reducere CO2-aftrykket med op til 70 procent.

Mellem hver etage i højt byggeri er der etagedæk, som isolerer lejlighederne og sørger for, at hverken varme eller lyd fordeler sig uhensigtsmæssigt. Etagedækkene udgør en stor del af bygningsmassen – og det kan blive dyrt for klimaet, hvis de laves af CO2-tunge materialer.

Nu har Realdania som led i forsøgsbyggeriet Mini CO2 Etagehus Træ imidlertid undersøgt, hvordan biobaserede etagedæk kan designes, så de både overholder Bygningsreglementets lydkrav og opnår et lavt CO2-aftryk.

Særdeles lovende resultater

Med en reduktion af CO2-aftrykket på mellem 55 og 70 procent i forhold til en traditionel løsning i beton er de testede etagedæk af CLT og ribbedæk et vigtigt skridt på vejen mod et grønnere byggeri. Samtidig er Bygningsreglementets lydkrav om luftlydsisolation og trinlydsniveau i etageadskillelser overholdt.

Ifølge Realdania understreger resultaterne, hvor vigtigt det er at benytte produktspecifikke EPD’er, når man skal fastlægge CO2-aftrykket. Produktspecifikke EPD’er giver nemlig et mere retvisende billede af et givent produkts faktiske CO2-aftryk i modsætning til generiske EPD’er, der bygger på et gennemsnit af forskellige produkter og derfor oftest giver et noget højere udsving på CO2-parametret.

Undersøgelserne blev udført i akustiklaboratoriet på DTU i Lyngby, hvor 23 biobaserede etagedæk blevet testet, og er en del af Realdanias to forsøgsbyggerier, der skal vise nye veje for bæredygtigt etagebyggeri.

Læs mere om Realdanias projekt her

 

Kilde: Realdania

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Pia Enemærke Becker siger:

    Hvor kan jeg finde testresultaterne fra akustiklaboratoriet på DTU ?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×