Et stykke svensk natur i Göteborgs centrum

0

2.800 tons træ danner rammen for Sveriges nye oplevelsescenter World of Volvo, som slår dørene op den 14. april 2024. Det cirkelrunde design skal symbolisere en verden uden grænser, med naturen og ”allemansrätten” i centrum.

Af -

22.000 kvadratmeter er der at boltre sig på for mennesker, musikere, madsteder og ikke mindst for Volvo’er i Göteborgs nye vartegn, oplevelsescenteret World of Volvo.

Danske Henning Larsen har designet bygningen, som ifølge Design Director Europe og partner Søren Øllgaard har ”dybe rødder i skandinavisk kultur og har givet mulighed for at udforske forhold mellem by, bygning og natur”.

World of Volvo er designet omkring det svenske koncept ”Allemansrätten”, der kort fortalt betyder, at alle har ret til at færdes frit på både offentlige og private steder, så længe man viser hensyn til naturen og til andre.

Den tankegang er ført med over i World of Volvos cirkulære form, designet med omsorg for naturen og hensyn til mennesker, og er en opfordring til at besøgende skaber deres egen oplevelse ude og inde, uanset om de har billetter til bygningens udstillinger, konferencer, koncerter eller foredrag.

Landskabet rundt om World of Volvo er typisk svensk med klippesten, fyrretræer, mos og buske, som man ser i en svensk skov.

World of Volvo bliver til. Foto: R. Hjortshøj/Henning Larsen

Traditionelt materiale – moderne træbyggeri

World of Volvos trækonstruktion er på én gang det mest fremsynede og mest traditionelle element i projektet, skriver Henning Larsen.

Konstruktionen holdes oppe af bjælker og søjler af limtræ, mens computerstyret fabrikation har gjort det muligt at skære de kæmpemæssige buede træsøjler med en høj grad af præcision.

Søjlerne – der skal minde om et træ med stamme og krone – bærer bygningens tag og er sat sammen med skjulte metalbeslag. Gulvkonstruktionen er lavet af lokalt produceret CLT.

”Arkitekturen er i øjeblikket midt i en trærenæssance, hvor nye milepæle inden for træbyggeri nås i et halsbrækkende tempo”, forklarer Filip Francati, Lead Design Architect hos Henning Larsen, og fortsætter: ”World of Volvo har været en spændende mulighed for at flytte grænserne, og vi håber, at den kan være med til at sætte nye standarder for de mange måder, vi kan bruge træ i arkitekturen på.”

I byggeriets spæde ungdom tog Træ.dk en kort snak med Filip Francati om grundene til at vælge træ som primært byggemateriale. Læs artiklen her: Volvo i rammer af træ

World of Volvo er lige på nippet til at slå dørene op og åbner for offentligheden den 14. april 2024.

Byggeriet er færdigt, og nøglerne bliver overdraget til World of Volvo. Foto: World of Volvo

Byggeriet er færdigt, og nøglerne bliver overdraget til World of Volvo. Foto: World of Volvo

Kilder: Henning Larsen og World of Volvo

 

 

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×