Sverige kårer Årets Byggeri – og det er et træhus

0

Et af verdens største træhusprojekter er netop kåret som Årets Byggeri i Sverige. 'Cederhusen' hedder byggeriet, og selvom huset er svensk og træet på facaden canadisk, har et dansk firma også en finger med i spillet.

Af -

I Sverige har man netop uddelt prisen for Årets Byggeri 2023 i Stockholm.

Prisen gik til et af verdens største massivtræs-projekter, det nyopførte lejlighedskompleks Cederhusen i Hagastaden. Karakteristisk for Cederhusen er lejlighedskompleksets facade, der er beklædt med træ fra danske Frøslevs projektselskab i samarbejde med Moelven Sverige – hele 18.000 kvadratmeter facadetræ i thuja (Western Red Cedar) har Frøslev leveret til byggeriet.

Den karakteristiske facade er beklædt med thuja.

Thomas Lindner Nielsen, der er projektudvikler og produktspecialist hos Frøslev, mener, at den danske byggebranche kan lære meget af et land som Sverige:

“Det er naturligvis en stor ære, at vi har været involveret i Årets Byggeri i Stockholm, og vi er stolte over at have sat et så markant aftryk på byggeriet. Men vi er mindst lige så begejstret over, at et træbyggeri nu har vundet Årets Byggeri. Træbyggerier behøver nemlig ikke at blive placeret i sin egen kategori i Sverige. Det er på lige fod med for eksempel betonbyggeri, og det kan vi lære meget af i Danmark, hvor vi har en tendens til at placere træbyggeri i en kategori for sig”, lyder det fra Thomas Lindner Nielsen, som tilføjer:

“Ud over at et træbyggeri tydeligvis appellerer til manges smag, besidder træ som byggemateriale en lang række klimamæssige fordele såsom en lav CO2-udledning og er en fornybar ressource. Derfor bør vi i endnu højere grad indtænke træet som naturlig erstatning for de mere klimatunge byggematerialer.”

Investerer udelukkende i træbyggerier

For svenske Folkhem, der har været bygherre på projektet, udgør opførelsen af Cederhusen en væsentlig milepæl, da der er tale om det første store byggeri i massivt træ i Stockholms indre bymiljø, ligesom projektet indgår i en særlig portefølje af byggerier med fokus på klimaet:

“Cederhusen har stor symbolsk værdi både som det første projekt udført i massivt træ, der er blevet opført i Stockholm, og som ingeniørmæssig byggekunst med alt, hvad det indebærer i forhold til at bygge ovenpå en tunneldæmning. Hos Folkhem tog vi beslutningen om kun at udvikle og bygge i træ for flere år siden på baggrund af klimaaspektet. Vi har i dag 14 projekter i porteføljen, som vi arbejder med på forskellige stadier. Cederhusen er det første projekt, der opføres inden for denne investering, og det har manifesteret de fordele, der kan ses ved at bygge i træ, siger Anna Ervast Öberg, der er projekt- og forretningsudviklingschef hos Folkhem.

Det er 14. år i træk, at Stockholms Kommune arrangerer konkurrencen Årets Byggeri. De ti finalister blev udvalgt af en jury, hvorefter Cederhusen løb med sejren på baggrund af afstemning blandt hovedstadens indbyggere. I alt blev godt 4.100 stemmer afgivet.

Læs mere om Cederhusen og se masser af flotte billeder hos Folkhem

Kilde og fotos: Frøslev Træ

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×