Juletræet spænder ikke ben for en klimavenlig jul
Det er ikke juletræet, der står først for, hvis du ønsker at begrænse din juleforurening. Flere undersøgelser peger på, at transporten – ikke produktionen – er det mest klimaskadelige ved et juletræ. Og det er stort set ingenting i forhold til maden, gaverne og køreturen tværs over landet.
Så sikkert som amen i kirken – og som at Last Christmas og All I Want for Christmas is You spilles i døgndrift i radioen – lige så sikkert er det, at debatten om det mest klimavenlige juletræ dukker op igen, når vi rammer december.
Hvordan gør man det bedst? Skal man gå efter et konventionelt træ, et økologisk, et af plastik – eller måske et i en potte? Spørgsmålene er mange, og svaret er ikke enkelt. For der er mange aspekter at tage hensyn til, når man forsøger at udregne et juletræs miljø- og klimamæssige belastning fra vugge til grav.
Hvor længe vokser træet, hvor meget plads optager det, hvor mange år genbruger man sit plastiktræ, hvordan skaffer man sig af med det igen, og hvad med transporten…? Det er blot nogle få af de ting, der gør, at det er svært at komme med et entydigt svar.
Det har dog ikke forhindret forskere og organisationer i at lave grundige undersøgelser. Livscyklusanalyser fra både Canada, USA og også af danskproducerede juletræer peger på, at den ubetinget største variabel er transporten, når man henter sit juletræ. Kører man i diesel- eller benzinbil? Hvor langt skal man køre? Selve produktionen af træet forurener så lidt, at der nærmest ikke er nogen grund til at tale om det, som seniorforsker og institutleder Vivan Kvist Johannsen fra Københavns Universitet har udtrykt det.
Og selvom plastiktræer har fået et større tag i markedet, så skal man genbruge det i en årrække, før det er lige så klimavenligt som et helt almindeligt juletræ.
Mere effektive CO2-besparelser andre steder
Vil man virkelig gøre noget godt for klimaet her midt i forbrugsfestens højtid, så skal man altså hente sit træ på gåben eller i hvert fald minimere transporten – men endnu mere effektivt er det måske at vende sit blik væk fra juletræet og ned til gaverne under det eller over på spisebordet i stedet for.
Den danske rapport viser, at konventionel juletræsproduktion isoleret set fjerner, hvad der svarer til 0,6 kg CO2 fra atmosfæren, og belastningen af klimaet svarer til 2,6 kg CO2, når forbrugertransport inddrages (her har man regnet med to gange 10 kilometers kørsel i en benzinbil).
Til sammenligning udleder et kilo flæskesteg, hvad der svarer til 3,58 kg CO2 ifølge den grønne tænketank CONCITOs store danske klimadatabase – og det er vel at mærke, inden den bliver tilberedt. Er du mere til and, er det tallet 2,27 kg CO2, du skal forholde dig til.
Og med julegaverne ser det endnu værre ud. CONCITO skriver, at produktionen af danskernes julegaver udleder gennemsnitligt 200 kg CO2 per dansker.
Meget tyder altså på, at du sagtens kan læne dig tilbage og nyde synet og duften af dit juletræ uden at få ondt i klimasamvittigheden.
Dansk Magisterforening har sammen med juletræsekspert Christian Mørk Hansen fra Skovskolen udgivet en guide til, hvordan du vælger det mest bæredygtige juletræ. Den kan du læse her
Kilder:
Comparative life cycle assessment (LCA) of artificial vs natural Christmas tree (2009)
Comparative LCA of the Environmental Impacts of Real Christmas and Artificial Christmas Trees (2018)
Livscyklusvurdering af danskproducerede juletræer (2022)
Den store danske klimadatabase (Concito)
Hør podcast om juletræer:
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.