Spektakulær kuppel af træ på Aarhus havn

0

Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad i 2017 og det bliver med spektakulær kuppel af træ som inspiration til nye måder at bygge og bo.

Af

Når Aarhus i 2017 skal være Europæisk Kulturhovedstad, bliver det med en kæmpe transparent kuppel af limtræ, og indeni en CLT-bygning, der bliver Aarhus kommunes pavillon for byggekultur.

Den kuppelformede bygning kaldes Dome of Visions og er netop nu ved at blive opført på havnen i Aarhus. Når den er færdig i slutningen af september, kommer den til at inspirere til nye måder at bygge og bo på. Samtidig bliver bygningen omdrejningspunkt for mange spændende events med Aarhus’ bedste udsigt på Aarhus Ø.

Kuppel af træ

Dome of Visions er netop nu ved at blive opført på havnen i Aarhus. Foto: Helle Arensbak

Videreudviklet dome

Kuplen er en videreudvikling af to tidligere dome-eksperimenter i Århus, København og Stockholm. I denne tredje version er kuplen dog blevet større. Kuplen er vokset til højde på 10,5 meter og med et tværsnit på 24 meter dannes der et rum på hele 450 kvadratmeter. Det er omtrent 100 m2 større end version 1 og 2.

Det indre hus i kuplen bygges af op til 16 meter lange CLT-elementer (cross laminated timber). Elementerne leveres som præfabrikerede byggeklodser, der leveres direkte til byggepladsen fra producenten i Østrig. Kuplens facade er transparent, stærk og bygget på et trægitter af krumme stænger i limtræ, der samles med usynlige og indlejrede jernknudepunkter.

Kuppel af træ_Dome of visions

Domen flyttes til midlertidig placering på betonklodser indtil det det lille etagebyggeri, der skal stå inden i domen, er færdigt. Foto af Helle Arensbak

 

Eksperimenterende byggeri der sparer CO2

Dome of Visions er et eksperiment med alternative konstruktioner og materialer. Byggeriet skal være med til at undersøge nye måder at anvende træ på.

Eksperimentets mål er at at finde nye veje til bæredygtigt byggeri og optimalt forbrug af materialer.

Bygningen af ca. 100 kubikmeter massivtræ kommer til at lagre 80 tons CO2.

Dermed spares atmosfæren for 100 tons CO2, hvis der sammenlignes med en tilsvarende bygning i beton, der ville have udledt omkring 20 tons CO2

 

Klimavenligt byggeri

  • Til byggeriet anvendes ca. 100 kubikmeter massivtræ.
  • Massivtræet lagrer over 80 tons CO2.
  • En tilsvarende bygning i beton havde udledt 20 tons CO2.
  • Anvendelsen af træ sparer dermed atmosfæren for 100 tons CO2.

 

Moderne forsamlingshus

Dome of Visions er en moderne og gentænkt udgave af det traditionelle forsamlingshus, der som en midlertidig konstruktion kan booste byens liv i perioder under udvikling og ved særlige lejligheder, som fx når Aarhus skal være Europæisk Kulturhovedstad.

Dome of Visions stod også i sin første udgave, i sommeren 2013, i Aarhus, hvor den var et populært samlingssted for studerende, turister og byens borgere. Den samme Dome of Visions har de seneste par år været at finde på havnen i København, hvor det moderne forsamlingshus har haft en travl periode med knap 35.000 besøgende og over 600 forskellige arrangementer.

Version 2 af Dome of Visions findes i forbindelse med Den Kungliga Tekniska Högskolas område i Stockholm hvor den skal stå frem til september 2016.

Dome of Visions, der netop nu bliver opført i Aarhus, er Version 3 og som sagt en videreudvikling af de to tidligere udgaver.

Det er entreprenørfirmaet NCC, som er initiativtager til Dome of Visions og står for driften af den.

Arkitekten bag Dome of Visions er Kristoffer Tejlgaard der har flere års erfaring som arkitekt og entreprenør og har stor erfaring med både geodætiske konstruktioner og kupler. Tejlgaard har tidligere eksperimenteret med domer flere andre steder, fx på Roskilde festival og Folkemødet på Bornholm.

Læs mere om Dome of Visions her.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Verdens største massivtræsbyggeri

Studenterboliger af 6500 kubikmeter træ bliver verdens største massivtræsbyggeri, målt på mængden af anvendt træ. Byggeriet er på 9 etager og foregår i Trondheim i Norge.

Rekordhøj træhybrid

Japansk arkitekt bag højhusplan i Vancouver der kan blive verdens højeste træhybrid-bygning.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×