Terapihave for stressramte

0

I en ny terapihave for stressramte består den lindrende medicin af bl.a. træer, vand og jord.

Af

Terapihaven Nacadia

Det er en kendt sag at træer, vand og jord – eller kort sagt naturen – har en afstressende virkning på mennesker. Men hvordan og hvor meget hjælper naturen egentlig? Og kan naturen ligefrem bruges som medicin til mennesker der er sygemeldte pga. alvorlig stress?

Det har et hold forskere fra Skov- og Landskab på Københavns Universitet sat sig for at undersøge, ved at etablere Danmarks første forskningsbaserede terapihave for stressramte.

I terapihaven, med navnet Nacadia, kan forskerne nu systematisk undersøge naturens evne til at behandle stress.

I et hjørne af Arboretet

Nacadia er indrettet i et hjørne af Arboretet i Hørsholm nord for København. Haven er et fuldskala laboratorium hvor stressramte kan blive behandlet for deres stress-relaterede lidelser, samtidig med at der forskes og undervises i relationen mellem natur, mennesker, design og sundhed.

 

Terapihaven Nacadia

Terapihaven Nacadia. Illustration: Københavns Universitet, Skov & Landskab

 

Forskning danne baggrund for formgivning

Terapihaven er formgivet på baggrund af forskning der viser hvordan man bedst kan imødekomme stressramtes specifikke behov, ønsker og krav i en behandlingssituation.

Det indebærer bl.a. at haven tilbyder meningsfulde aktiviteter og oplevelser for patienterne, men også mulighed for at patienterne kan opholde og bevæge sig uforstyrret i terapihaven.

Indretning med rum

Terapihaven omfatter et område på knap én hektar i den sydlige del af Arboretet, som er Danmarks største samling af træer og buske fra hele verden. Terapihaven ligger i Arboretets afdeling for Nordamerikanske træer og buske.

Haven er indrettet med forskellige haverum, der tilbyder forskellige oplevelser. Et er f.eks. omkranset af høje træer der skaber et rum af tryghed, mens et andet giver udsigt og overblik over haven.

I det hele taget er der lagt vægt på at haven fremstår vildtvoksende, tryg og uforstyrret, hvilket også er grunden til at terapihaven er aflukket fra Arboretets øvrige gæster, når der er patienter i haven.

Paradisisk samfund

At terapihaven skal give patienterne et fredeligt, landligt liv uden stress fremgår også af navnet.

Navnet Nacadia hentyder nemlig til symbolet på det idylliske og paradisiske samfund ’Arkadia’, et sted hvor befolkningen ifølge græsk mytologi levede et fredeligt, landligt liv.

Navnet Nacadia er således dannet af N (for natur), A (for arboret), og CADIA (afledt af Arkadia).

Åbent hus

Haven har været undervejs siden 2007 og blev indviet i slutningen af 2011.

Læs mere på Nacadia

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.