Træpanelet 4: Cykelhjelme af træ siger ”min hjerne er større end din”

2

Cykelhjelme af træ eller papir? Det er science fiction stadigvæk, men to produkter har været på vej i flere år, og måske rammer de snart markedet. Det er den svenske træhjelm fra Cellutech og den amerikanske papirhjelm Ecohelmet.

Er det noget, der kan blive til noget? Vi spørger eksperterne i fjerde del af Træpanelet.

Af -

Er der et marked for hjelme af træ og papir?

Designer Pil Bredahl: – Der er kun ét ord at sige om det der, og det er ”sikkerhed”. Her er man nødt til at se på egenskaber. Papirhjelmen er jo vidunderlig – hvis den virker vel at mærke!

Reklamemand Jørn Duus Hansen: – Det er klart. Vi må lege, at de er blevet testet og i orden inden de sendes på markedet. Så synes jeg, at træhjelmen er fantastisk. Den er helt vildt skøn, der er ikke noget omcyklende regneark her, denne her hjelm siger ”min hjerne er større end din hjerne, regnearkene kan gå et andet sted hen, jeg gider ikke det ræs, jeg er naturlig”. Den er mere feminin end andre cykelhjelme, selvfølgelig, der er mere kvinde over den. Nogle mænd vil nok være sværere at få til at købe sådan en end kvinder.

Foto: Rasmus Malbert.

Arkitekt Steffan Iwersen: Designet er afgørende. Træhjelmen har et fint design, og de har oven i købet også designet indmaden, så man kan se opbygningen af skumlaget. Den kunne udvikles til både racercykling og enkeltstart, hvor den skal være endnu mere aerodynamisk. Det er jo ikke vægten, det handler om. Man er nede i noget supertyndt finer, som kun er en skal, som formidler en attitude, mens indmaden tager stødet. Det lykkes virkelig godt.

Papirhjelmen, Ecohelmet. Foto: Kimberly Mufferi/Dyson/PA.

– Og papirhjelmen er sjov, fortsætter Steffan Iwersen. – Det er den minimalistiske attitude. Falder man én gang, så tager den stødet, og så smider man den væk. Man kan folde den sammen, og den fylder ikke noget i din taske. Det er en rigtig god ide. Om jeg så selv ville købe den … det ved jeg sgu ikke.

Så der er bred enighed i Træpanelet: Cykelhjelme af træ og papir kan bare komme an, Træpanelet elsker dem allerede. Kunder, især kvindelige kunder, skal der nok være til dem.

Træpanelet

Træpanelet er Træ.dk’s håndplukkede smagsdommere med spontane og kvalificerede meninger om vidt forskellige træprodukter og deres design, nytte og markedspotentiale. Træpanelet er:

 • Pil Bredahl, produkt- og møbeldesigner, master i bæredygtighed og design. pilbredahldesign.dk.
 • Claus Felby, professor og forsker i anvendelse af træ, Københavns Universitet.
 • Jørn Duus Hansen, pensioneret reklamemand, kendt fra DR’s serie ”Kender du typen?” i 1990erne.
 • Steffan Iwersen, arkitekt, træhusbygger og ejer af Einrum Architects. einrum.com.

I 2017 bringer Træ.dk 10 artikler med Træpanelets meninger om blandt andet cykler, hjelme, kjoler, slips, biler og pap. Og om modediller, verdens redning og at kunne smide ting ud med god samvittighed.

Hvordan skal en hjelm sige ”sikkerhed”?

Det udløste dog en længere diskussion om, hvor let eller svært det vil være at få disse hjelme til at kommunikere ”sikkerhed”. Mange forbrugere vil måske umiddelbart tænke ”skrøbelighed”, når de forbinder træ og papir med hjelme, der skal tage hårde stød.

Foto: Kimberly Mufferi/Dyson/PA.

Jørn Duus Hansen skærer igennem til sidst:

– Sådan en cykelhjelm skal godkendes, og så skal vi have 10 overlæger til at købe den, så kører det. Godkendt af samtlige overlæger. Og hjerneforskere. Hjerne-Madsen får en i mahogni, så er den ikke længere.

Hvad siger du til det? Længes du også efter at træ- og papirhjelme kommer på markedet, eller vil du aldrig nogensinde ses med sådan en på hovedet? Skriv en kommentar om det nedenfor. Mange tak.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

 1. Kurt siger:

  Træhjelmen ser rimelig ok ud, men har visse svaghedspunkter omkring stropperne foran. De vil hurtigere brække af og mindske sikkerheden ved kompliceret fald.
  Papirhjelmen er direkte farlig, fordi den vil skære ind i huden ved fald.

 2. Cæcilie Gervin siger:

  Kære TRÆ.dk
  Det lyder SÅ fedt!! både med cykelhjelm og cykel af træ – jeg er solgt! Men hvor kan man få i første omgang en cykelhjelm af træ? Sådan én må jeg jo eje! Og hvad var det med asfalt i træ? Har lige for ganske nyligt gået med den tanke om asfalt erstattet af træ! Det vil jeg meget gerne høre mere om! Skriv endelig. Mange venlige hilsner Cæcilie

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TEMA: Træpanelet

Træpanelet er Træ.dk’s håndplukkede smagsdommere.

Træpanelet 3

Træcykler protesterer mod stramt tøj og overforbrug.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×