Verdens ældste træ

3

Af -

Verdens ældste træer fundet i Sverige

Svenske forskere har igennem en række undersøgelser fundet nogle levende træer der er over 5000 år gamle. Et træ er endda blevet målt til at være 9550 år gammelt. Træerne er dermed verdens ældste. Forskere har hidtil troet, at det ældste træ i verden var et 4000 år gammelt træ i Nordamerika.

Til sammenligning er Danmarks ældste træ – Kongeegen – en ren vårhare på bare 1400-2000 år. Læs mere om Kongeegen på PDF-net.

 

Verdens ældste træ vokser i Sverige.

Denne rødgran bærer på 9550 år gamle gener og er dermed verdens ældste træ. Det har svenske forskere slået fast efter fundet på en fjeldside i Sverige. Foto: Leif Kullmann – Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Gamle træer er kloner

Træer kan nogle gange forynge sig ved at nedbøjede grene slår rødder i jorden og vokser op som nye træer. Træet har således lavet en klon af sig selv. På den måde er de træer der vokser i området nu, genetisk set de samme som voksede der for flere tusinde år siden. Det er altså ikke det samme individ der har stået der i alle årene.

Alderspræsident på 9550 år

Træet med den imponerende rekord blev fundet i gruppe af træer der så relativt unge ud. Men analyser af gamle kogler og træ, fundet under træerne, viste at træernes rodsystemer har groet på lokaliteten i 9550 år.

Alderen af træerne er blevet dateret med kulstof-14 metoden.

Istid

For ca. 10.000 år siden var den sidste istid ved at være slut. Imens isen langsomt smeltede og forsvandt, blev de blotlagte områder overtaget af planter – deriblandt træer.

Indtil nu har man antaget at de sidste træer der ankom til Skandinavien var grantræerne for ca. 3000 år siden. Grantræer spreder sig nemlig langsommere end f.eks. birketræer.

Resultatet af undersøgelserne er derfor temmelig opsigtsvækkende. Med de nye undersøgelser, ser det nu ud som om, at grantræerne kom til Skandinavien umiddelbart efter istidens afslutning.

Ny viden

Den nye viden kommer således til at ændre markant på opfattelsen af skovenes historiske udvikling i Skandinavien. En af udviklingsteorierne er, at grantræerne spredte sig til Skandinavien fra det sydlige Rusland. Der er også en teori der siger, at nogle træer overvintrede istiden på nogle milde lokaliteter og derfra spredt sig til resten af Skandinavien da klimaet blev mildere. Men forskerne er stadig usikre.

Forskningsarbejdet er lavet af Sveriges Landbrugs Universitet i Umeå (SLU), med professor Leif Kullmann i spidsen.

3 kommentarer

 1. Sara siger:

  Gammelt træ

 2. Lars Lang siger:

  Fantastisk, at træer kan blive så gamle. Dvs, at vi har levende organismer som vi kan gå hen og røre ved som har oplevet 3’ istid.
  L. S. Lang.

 3. Ramon Strøbæk siger:

  Menneskets i Norden lever i snit sølle 80 år. Bliver 80 år 24/7 øv!

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×