Findes der en svampebog der kan hjælpe med at identificere svamp i frisk og råddent træ?

0

Af -

Hej Træ.dk

Jeg vil spørge om der findes en “svampebog”, der med farvefotos kan hjælpe mig med at identificere svamp i frisk og råddent træ, f.eks. på bark, endeved osv.

I mit arbejde med træskibsværfterne ser jeg tit svamp på frisk tømmer og vil gerne vide om vi skal passe på eller ikke.

Venlig hilsen
Tom

 

Svar

Kære Tom

Svampe på friskt tømmer er ofte skimmelsvamp eller blåsplint. Disse typer af svampe nedbryder ikke træets cellevægge men lever af sukker og stivelse i veddets cellekerner. Skimmelsvamp og blåsplint optræder kun i splintveddet, typisk på overfladen. Da skimmelsvamp og blåsplint ikke angriber cellevægge påvirkes veddets styrke heller ikke, men der kan være tale om værdiforringelse på grund af misfarvning. En fare ved blåsplintangreb er dog, at træet bliver mere hygroskopisk, dvs. at det nemmere optager vand, og dermed er mere modtagelig for angreb af træødelæggende svampe.

Angreb af svampe, det gælder alle typer svampeangreb – også træødelæggende svampe, kan forhindres ved at bringe træets fugtighed under 20% relativ fugtighed.

Læs artiklen Svampe der nedbryder træ for at finde oplysninger om hvordan forskellige svampe nedbryder træ, og hvad man kan gøre for at forhindre det. I artiklen findes en liste over bøger der handler om svampe.

På teknologisk instituts hjemmeside kan du læse om Skimmel og misfarvning på udendørs træ. Artiklen handler om skimmelsvampe og blåsplint på udendørs eksponeret træ. Artiklen indeholder en række farvefotos.

På teknologisk instituts hjemmeside kan også du læse om Svampenedbrydning af indvendigt træværk, for eksempel Ægte Hussvamp. Der er flere artikler i serien der handler om hvordan svampeangreb inde i bygninger kan opdages og bekæmpes.

På teknologisk instituts hjemmeside kan du også læse  om Blåsplint og skimmelsvamp i oplagret træ. Artiklen handler om hvordan blåsplint- og skimmelsvampe undgås i oplagret træ, dvs relativt friskt træ.

Vi håber dette kan hjælpe dig videre.

Med venlig hilsen
Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Læs også:

Troede mine træer havde fået svamp. Er de fældet uden grund?

En læser frygter at have fældet en 100 år gammel linde-alle uden grund. Han spørger derfor om kulsvamp m.v. altid efter fældningen vil kunne bekræftes ved synligt nedbrud af kerneved. Iben M. Thomsen fra Københavns Universitet hjælper med et svar.

Er det farligt at opbevare svampeangrebet brænde indendørs?

Er det farligt for mennesker og bygning at opbevare brænde med svamp indendørs?
Læs mere

Kan svamp i brænde angribe hus og brændeskur?

Kan svamp i brænde smitte hus og brændeskur, kan det være usundt at tage ind i stuen og hvordan er brændværdien?
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×