CLT sikrer cremefabrik mod brand

0

Træ kan være et sikkert, billigt og klimasmart alternativ til traditionelle brandvægge af beton. I Sverige er en kæmpe lagerbygning på en cremefabrik brandsikret med massivtræ i stedet for beton.

Af -

Tags: ,

Massivtræ, CLT, kan bruges som et godt og billigere alternativ til den traditionelle betonbrandvæg og er tilmed hurtigere og nemmere at sætte op.

En sådan brandvæg af træ skal beskytte Svenska Krämfabrikens lager i Borlänge i Sverige.

Bygherren Falu Mekaniska Verstad udbygger kosmetik- og cremeproducentens lager med 3.100 kvadratmeter, og for at sikre, at brandsikkerheden er i top, har virksomheden diskuteret flere løsninger med en designer og en brandrådgiver.

”For at opfylde de brandtekniske krav viste det sig, at en 200 mm tyk væg af CLT-elementer var den bedste løsning. Fordelen ved CLT er, at materialet bevarer sin stabilitet og bærevne i lang tid i tilfælde af brand,” fortæller Patrik Källander, administrerende direktør og projektleder hos Falu Mekaniska, til NTT Woodnet.

Brandvæggen kommer til at bestå af CLT fra træproducenten Setra og får en længde på 120 meter med næsten seks meters højde. Bygningen bliver båret af en stålramme.

Kan brænde i to timer uden kollaps

Virksomheden Limträteknik samarbejder med Setra om design og udvikling af CLT. Sammen har de udviklet brandvæggen af CLT, som er lige så sikker som en traditionel brandvæg. Væggen er 200 mm tyk og kan brænde i to timer uden at kollapse. Træelementerne stables ved siden af hinanden og fugerne bliver tætnet med en tætningsliste, der kan udvide sig og sikrer, at farlige gasser fra brand ikke spredes.

”Hvis stålrammen mister sin bæreevne i tilfælde af brand, betyder det, at bygningen er i fare for at styrte sammen. Det må ikke ske med brandvæggen, og for at det ikke sker, er der kun to muligheder: At bygge væggen i enten CLT eller beton. Betonvæggen ville blive ekstremt meget dyrere og have en kraftigere konstruktion. En brandvæg i CLT er derfor et sikkert og økonomisk bedre alternativ, der samtidig er hurtigt og nemt at installere,” forklarer Arne Emilsson, designer og grundlægger af Limträteknik.

Læs mere om, hvorfor der ikke er en særlig brandfare i træhuse og om at træ kan være et brandhæmmende behandlingsmiddel.

Kilde: NTT Woodnet

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×