Flere CLT-boliger til danskerne
Boligbyggeri i massivtræ vinder frem i Danmark.
Her på Træ.dk har vi længe skrevet om CLT-byggerier rundt om i verden. Rundt omkring i verden kæmper højhusbyggerier af krydslamineret træ om at blive det højeste eller det største i verden.
Herhjemme har vi dog ikke set meget til CLT i byggeriet indtil videre, og massivtræet er kun anvendt i enkelte boliger. Men det bliver der snart lavet om på.
Rundt om i landet blomstrer træbyggeriet, og særligt boligselskaberne har fået øjnene op for materialet.
På Lisbjerg Bakke ved Aarhus er tegnestuen Vandkunsten ved at opføre 40 almene boliger for boligorganisationen AL2bolig. Boligerne er et eksempel på et moderne, dansk træhus med ubehandlede træfacader. Ambitionen er, at byggeriet både skal opnå guld i den skrappe DGNB-certificering og leve op til de danske-2020 krav.
“Vi bruger kun certificeret træ, hvor der genplantes, og boligerne er tænkt bæredygtigt ned til mindste detalje. Der bliver ikke brugt en eneste trykimprægneret pind eller maling. Selv de 32 mm tykke planker på facaden er ubehandlet gran, der sættes op med vandnæser mellem hver etage, der dels forhindrer regnvand i at løbe hele vejen ned af facaden, men også adskiller træet, så plankerne er nemme at skifte, når de bliver brudt ned”, fortæller projektleder Claus Halkjær Rasmussen.
Boliger, man kan leve i
Men selv om, at bæredygtighed er en vigtig del af byggeriet, så er det vigtigste, at boligerne bliver gode at bo i. Med CLT-moduler bliver afgasning fra beton erstattet med en behagelig duft af træ og et rart indeklima.
“Det er det, der er ved træbyggeri. Det giver simpelthen så mange fordele for indeklimaet. Både luft og lyd. For eksempel bliver der ingen trinlyd at høre fra overboen i denne her konstruktion”, siger afdelingschef for Hustømrerne i Aarhus Poul Erik Nielsen.
I Havdrup opføres Timianhaven, der består af 44 almene boliger for Boligselskabet Domea i samarbejde med tegnestuen Vandkunsten.
“Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vores tømrerhjerter banker for det her materiale. Der er store byggetekniske og CSR-mæssige fordele, som vi finder helt naturligt at inkorporere i vores forretning, så vi håber selvfølgelig, at myndighederne vil se med nysgerrige øjne på mulighederne med CLT i den kommende tid”, siger entreprenørfirmaet Adserballe & Knudsens administrerende direktør Karsten Hjarsø.
Et håb om fremtiden
Også Boligselskabet Sjælland kan se fordelene i at bygge med CLT. I samarbejde med Adserballe & Knudsen, Vilhelm Lauritzen arkitekter, ingeniørerne Holmsgaard og Thing Brandt landskabsarkitekter har boligselskabet skabt byggekonceptet Bolig-træ, der baserer sig på systemet CLT Flex. Med byggesystemet designes boliger individuelt i 3D-software og fremstilles i massivtræ.
Planen er, at der mindst skal bygges 200 CLT-boliger på Sjælland. Der er foreløbigt planer om at bygge 44 boliger i Skademosen i Trekroner og 69 boliger på Køgevej i Ringsted.
For Claus Halkjær Rasmussen er håbet, at de nye CLT-projekter vil kunne inspirere og åbne op fore mere træbyggeri:
“Det handler om at bygge fornuftigt som her, hvor man vælger nogle forebyggende og naturlige løsninger. Men også at folk ser, at det kan lade sig gøre. Jeg tror, at når vi er færdige med de her fantastiske boliger og folk ser det kan lade sig gøre for en rimelig penge – så kan det være med til at starte en sneboldeffekt, hvor vi får mere etagebyggeri i træ.”
Læs mere:
MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk