Etagebyggeri af træ i Danmark

0

Et verdensomspændende boom i etagebyggeri af træ er i gang. Snart kommer det til Danmark også.

Boomet skyldes især træets klima- og miljøfordele som byggemateriale, kombineret med den nye teknologi CLT (byggeelementer af krydslamineret tømmer), som har gjort det muligt at sætte verdensrekord efter verdensrekord i høje træhuse de seneste 10 år.

Boomet er ikke kommet til Danmark endnu. Sikkert især fordi beton her i landet er så kendt og forudsigeligt til fleretagers byggeri, mens der mangler tradition og erfaringer for at bygge stort med træ.

Forskning, virksomheder og organisationer i samarbejde

I 2016 gennemførte Teknologisk Institut (projektleder), Danmarks Tekniske Universitet, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut samt mere end 80 virksomheder og brancheorganisationer i byggebranchen InnoBYG spireprojektet Fleretagers Træhuse i Danmark – er det muligt og hvad mangler? Projektet samlede viden og erfaringer fra projektdeltagerne, litteratur og studieture for at skabe et langsigtet fundament for større brug af træ i fleretagers byggeri i Danmark.

Projektet mødte overvældende og usædvanlig interesse hos arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører, entreprenører og leverandører. Men de måske vigtigste aktører, nemlig bygherrer, manglede. Projektet så derfor også på, hvad der skal til for at interessere bygherrer for etagebyggeri af træ.

Projektet er grundlaget for de syv artikler i dette tema, som også viser nogle af de initiativer, som er sat i gang for at hjælpe byggeriet med at bruge træ.

Artiklerne viser mulighederne for byggeri, klima, miljø og økonomi ved højhuse af træ i Danmark, og hvad der skal til af viden, kommunikation og lovgivning for at realisere mulighederne.

Spred det gode budskab

Træ.dk håber, at disse artikler vil styrke videndeling og netværksdannelse om etagebyggeri af træ i Danmark. Vi håber at:

  • Byggeriets aktører (fx bygherrer, arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører, entreprenører og leverandører) søger mere viden og netværk om etagebyggeri af træ. Og ender med at bygge dem.
  • Politikere, interesseorganisationer, journalister og andre meningsdannere finder sagen så god og vigtig, at de gør hver deres for at tale om og arbejde for etagebyggeri af træ.
  • Læserne deler artiklerne på sociale medier, fordi sagen er god og vigtig.

Lad træhuse gøre verden bedre!

God fornøjelse.

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×