Underholdning i en bølge af modificeret træ
Til februar slår Royal Arena dørene op i Ørestad, og med sin imponerende, bølgende facade af modificeret træ, er den en smuk tilføjelse til bydelen.

234 træfinner pryder den nye multiarena i Ørestad. Foto: Keflico.
Den længe ventede Royal Arena står efter tre og et halvt års byggeri klar. Med den nye multiarena, tegnet af 3XN, har Ørestad fået endnu et blikfang. Bygningens æstetiske kvalitet skyldes i høj grad den smukke, bølgende facadebeklædning i træ.
Facaden er opbygget af hele 300 kubikmeter træ, fordelt på 234 træfinner, som i varierende længde fra 16 til 20 meter, giver facaden en bølgeform. Finnerne er sammensat af special-forarbejdet modificeret træ, og det giver en umiddelbar ensartethed, samtidig med at hver finne får et unikt udtryk.

Træet er modificeret ved såkaldt acetylering, der forhindrer at træet optager vand. Dermed har svampe svært ved at leve i træet – og derfor har træet god holdbarhed. Foto: Keflico.
Træ med forlænget holdbarhed
Træet er modificeret igennem en en kemisk proces, hvor træets alkoholgrupper ændres, så de ikke længere binder vand. Processen kaldes acetylering og resultatet er et vandskyende produkt, som svampe har sværere ved at nedbryde.
Den kemiske modificering øger derfor træets holdbarhed og det kan på sigt give besparelser på fremtidig vedligehold.
Sølvgrå patina
Det lyse træ skal ikke overfladebehandles og vil med tiden patinere til en flot lysegrå farve, sølvgrå patina, der komplementerer det nordiske look i arkitekturen – og som står i flot kontrast til de sorte elementer på Royal Arena.
”Vi er stolte af at have skabt et arkitektonisk vartegn i karakteristisk nordisk design med træbeklædning. Med facadens transparens skabes der liv og oplevelser i lokalområdet, og arenaens gæster får et panoramaview over Ørestaden,” siger Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør i 3XN.
Skulle man befinde sig i Ørestad efter mørkets frembrud, er det stadig muligt at opleve Royal Arenas facade, da der i nederst i træfinnerne, er foruden elektronisk udstyr som kameraer og højtalere, også er installeret lys.
Modificeret træ
Modificering af træ betyder, at man behandler træet på en særlig måde, som ændrer dets egenskaber. Træet bliver f.eks. hårdere, mere formstabilt, samt svampe- og vandafvisende.
Kendte modificerede træprodukter er:
- Acetylering – træets alkoholgrupper ændres så de ikke længere binder vand. Markedsført af Accoya.
- Furfurylering – træet tilføres et stof der udfylder cellerne, så træet ikke kan optage vand. Markedsført af Kebony.
- Varmebehandling – en termisk proces der opvarmer træet, så alkoholgrupperne, der binder vand, ’ brændes’ af. Markedsføres af bl.a. Celloc og ThermoWood m.fl.
- Fossilering – træfibrene indkapsles af vandskyende kiselbaserede stoffer. Markedsføres af Organowood.

Træet i facadebeklædningen skal stå råt og uden overfladebehandling for at opnå flot sølvgrå patinering. Foto: Keflico.

Træfinnerne er hule hvilket giver plads til forskelligt elektronisk udstyr, som fx kameraer, højtalere og naturligvis lys. Foto: Keflico.
Læs mere:
MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:
-
Modtag Træ.dk's nyhedsbrev
Få nyheder om træhøjhuse og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træhøjhuse, træprodukter og meget andet trænyt.
En kommentar
Jeg har købt et fuglebur i egetræ skal man give det noget når det skal stå ude