Tags: ,

Lykken lever i skoven

2

Hvordan bærer finnerne sig ad med gang på gang at løbe med titlen som verdens lykkeligste folk – for næsen af os ellers så hygge-fyldte danskere? Noget tyder på, at skove og træhuse har en finger med i spillet.

Af -

Saunaer, skovsøer og et uforståeligt sprog.

Sådan tænker mange måske om Finland – men landet er så meget mere end det. Faktisk blev det tidligere på året kåret som Verdens lykkeligste land for hele 6. gang i træk. Foran os, som ligger og roder rundt på en 2.-3- plads.

Nu er et forskerteam fra University of Eastern Finland (Itä-Suomen yliopisto) gået i gang med at undersøge, hvilken rolle træ og skov spiller for oplevelsen af lykke hos det finske folk. For skoven fylder faktisk 2/3 af landets areal, og det er ikke træhuse, finnerne kommer til at gå ned på.

Ved hjælp af et spørgeskema undersøger forskerne forholdet mellem skov og lykke. Alle, der bor i Finland – både udlændinge og finner – har muligheden for at deltage i undersøgelsen og reflektere over deres personlige forhold til skoven.

Kalder på mere skov og mere træbyggeri

Med studiet håber forskerne at opnå en større forståelse for, hvordan og i hvilken grad skove kan påvirke, hvor lykkelige folk føler sig. Denne viden kan få betydning for både byplanlægning, byggeriet og den generelle skovdrift.

Det er nemlig ikke kun, så længe træerne står solidt plantet i skoven, at de har en indflydelse på menneskers velvære (selvom blot 20 minutter i naturen faktisk resulterer i et signifikant lavere stressniveau).

En svensk undersøgelse har vist, at det øger menneskers trivsel at bo i træbyggeri, og der er sågar undersøgelser, der peger på, at man bliver hurtigere rask, hvis man er omgivet af træ.

Samtidig vil flere bytræer og grønne områder gøre en forskel for menneskers helbred, som du kan læse mere om i artiklerne her: To timer med træ om ugen forbedrer din sundhed og Byluft bliver renere med bytræer.

Mon ikke Danmark kan klatre længere op ad lykkebarometeret, hvis vi får mere skov, bytræer og lidt flere træhuse herhjemme – så vi kan slå de finner der? Det er da klart værd at prøve og endnu et stærkt argument for at sætte fart i træbyggeriet herhjemme!

Kilder: Puuinfo.fi og uef.fi

 

Fakta

Læs mere:

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Ivan Norling siger:

    Jeg skriver gerne under på at træ og skov øger mit velbefindende. Mit sommerhus i Sverige er en lille træhytte i en højtbeliggende skov med bøg, eg, birk, hassel og særlinge som avnbøg, elm, el, pil, enebær, tjørn, ask, kirsebær, thuja, lærk, gran, røn, weichseltræ, mirabeller, skovabild, en trompetkrone og et mammuttræ. Jeg får sjældent lyst til at forlade stedet.

  2. Træ.dk siger:

    Det lyder som et skønt sted!

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×