Studerende flytter ind i verdens højeste træhøjhus

0

På Træ.dk har vi tidligere skrevet om verdens højeste træbygning, Brock Commons. Nu er de første studerende flyttet ind.

Af -

For et år siden var der rejsegilde for verdens højeste træhøjhus, Brock Commons. Bygningen, der ligger ved University of British Columbia i Canada, skal huse mere end 400 studerende i et forsøg på at imødekomme den stigende boligefterspørgsel.

Nu er de første studerende flyttet ind, og det kunne tyde på, at de ikke blot nyder godt af træets fine egenskaber, men også af en fantastisk udsigt fra det, indtil videre, højeste træhøjhus i verden.

Foto: @davidcojocar/Instagram.

Foto: @pei_yiinuff/Instagram.

Studieboliger i en fart

Brock Commons er en hybridkonstruktion af træ og beton, hvor størstedelen af bygningen består af træ, mens fundament, stueetage og to trappe- og elevatorskakter er af beton.

Indtil videre er den med sine 18 etager og 54 meter den højeste af sin slags i verden. Der måtte derfor en særlig tilladelse til, da British Columbia ellers kun tillader træbygninger med et maksimum af seks etager.

Til byggeriet er der brugt 2.233 kubikmeter træ, heraf 78 limtræssøjler og 29 CLT-paneler per etage. Med ni installatører på byggepladsen blev der rejst to etager om ugen. Det tog således blot to måneder, at rejse hele bygningen.

Processen kan du se i videoen nedenfor.

Højere og vildere

Brock Commons er heldigvis ikke det eneste højdepunkt inden for træbyggeri. Nedenfor kan du se nogle af de træhøjhuse, der er skudt op rundt om i verden, og hvilke højhuse, vi kan se frem til.

Træhøjhus Wien

Foto: Kerbler Gruppe.

HoHo

I 2016 påbegyndtes arbejdet med at bygge en træskyskraber på 24 etager i den østrigske hovedstad Wien. Med en højde på 84 meter bliver bygningen dermed verdens højeste skyskraber af træ.

Bygningen, der bærer navnet HoHo (Holzhochhaus), skal opføres i Wien-forstaden Seestadt Aspern. HoHo bliver en såkaldt træ-hybrid konstruktion og forventes færdig i 2018.

Visualisering: Zwartlicht.

HAUT

Med sine 73 meter ligger HAUT til at blive en af de højeste moderne træbygninger i verden. Det hollandske prestigebyggeri er gennemsyret af bæredygtige løsninger. Træhøjhuset bygges således med CLT-elementer, der kommer til at oplagre mere end 300.000 tons CO2.

Byggeriet påbegyndes i den sidste halvdel af 2017 og forventes at stå færdigt i 2019.

Mjøstårnet

Visualisering: Voll Arkitekter.

Mjøstårnet

Sverige er ikke det eneste skandinaviske land med tårnhøje træambitioner. Også i nabolandet Norge sker der store ting.

Mjøstårnet er med sine 18 etager og 81 meter limtræ og CLT sat til at overgå både norske og internationale træbyggerier i højden.

Tårnet forventes færdigbygget i 2018.

 

Treet i Bergen

Foto: Snølys/BOB BBL.

Treet

I 2015 befandt verdens højeste træhus sig i Bergen i Norge. Treet, som bygningen kaldes, var med sine 14 etager og 51 meter for en kort stund den højeste træbygning i verden.

Bygningen består af 48 færdige træmoduler og en rammekonstruktion af limtræ. For at give huset en stabiliserende tyngde, er der anbragt betonelementer på femte og tiende etage.

Portlands kommende træhøjhus på 12 etager

Visualisering: Lever Architecture.

Framework

Med Framework-bygningen i Portland viser amerikanerne, at de også kan bygge bæredygtigt og højt med træ.

Den 12 etager høje træbygning kommer primært til at bestå af CLT- og limtræselementer lavet af træ fra amerikanske skove.

Bygningen forventes færdig i december 2017 og bliver USAs højeste moderne træbygning.

 

Patch22

Foto: Luuk Kramer.

Patch22

Selv om rekordbyggeriet, HAUT, ikke står færdigt endnu, har hollænderne stadig Patch22 at være stolte af.

Den syv etager høje træbygning er Hollands nuværende højeste. Bygningen er samtidig også vinderen af WAN Residential Award 2016, som den modtog for sine 4 meter høje etager og åbne grundplaner med træ som bærende konstruktion og facade.

 

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Studie fastslår:

Højhuse af træ har lav klimapåvirkning.

Et hotel i trætoppen

Et hotel nærmest frit svævende imellem svenske trækroner.

Læs mere

TRÆ.DK PÅ FACEBOOK

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×