Verdens højeste træhøjhus skal markere jubilæum
Japanerne har store planer for fremtiden. Et 350 meter højt træhøjhus skal efter planen stå klar i 2041.
Der er dem, der fejrer deres jubilæum med kaffe og kage, og så er der dem, der fejrer det med verdens største træhøjhus. I anledning af japanske Sumitomo Forestrys 350 års-jubilæum i 2041 har virksomheden planer om at bygge en 350 meter høj træbygning, der skal huse kontorer, butikker, hoteller og boliger.
I samarbejde med den japanske tegnestue, Nikken Sekkei, har virksomhedens forsknings- og udviklingsafdeling designet konceptet for den høje bygning.
Hybrid – men mest træ
Konstruktionen bliver en hybrid af træ og stål, hvor langt hovedparten – hele 90% – udgøres af træ. Stålet skal hjælpe med at afstive den lette konstruktion, og derved minimere vibrationerne i den høje bygning.
Indvendigt kommer bygningen til udelukkende at være af træ for at skabe rolige arealer, der emmer af varme og træets milde karakter.
Bygningens i alt 455.000 kvadratmeter fordeles på 70 etager og til den gigantiske bygning skal der bruges intet mindre end 185.000 kubikmeter træ.
Ej blot til pynt
Med bygningen ønsker Sumitomo Forestry ikke blot at fejre deres jubilæum. De ønsker også, at forvandle byer til skove, forstået på den måde, at de gerne ser flere højhuse lavet af træ og særligt også træhøjhuse med integreret planteliv.
Håbet er også, at W350 kan skubbe udviklingen i retningen af en øget brug af træ. Man binder derved mere kulstof i byggeriet og en regenerering af skovbruget kan skabe liv i landsbysamfundene.
Japanerne oplever problemer med deres skovbrug, som grundet manglende vedligeholdelse forfalder. En øget efterspørgsel på træ vil kunne fremme genplantning og vedligeholdelse.
Ifølge Sumitomo Forestry er det vigtigt at træbygninger, så som W350, indgår i en symbiose med samfundet. Dette kan man blandt andet gøre ved at tænke længere end blot den aktuelle bygning.
Træhøjhuse kan blandt andet vedligeholdes ved at udskifte dele af trækonstruktionen. De udskiftede træelementer kan herefter genbruges og træ, der ikke længere kan anvendes i konstruktioner, kan anvendes som biomasse. Energien, der genereres fra biomassen, kan så bruges til at tørre træ, og på den måde faciliteres en flere-leddet brug af træ.
Højhuse af træ
Nedenfor kan du se nogle af de træhøjhuse, der er skudt op rundt om i verden, og hvilke højhuse, vi kan se frem til.
HoHo
I 2016 påbegyndtes arbejdet med at bygge en træskyskraber på 24 etager i den østrigske hovedstad Wien. Med en højde på 84 meter bliver bygningen dermed verdens højeste skyskraber af træ.
Bygningen, der bærer navnet HoHo (Holzhochhaus), skal opføres i Wien-forstaden Seestadt Aspern. HoHo bliver en såkaldt træ-hybrid konstruktion og forventes færdig i 2018.
HAUT
Med sine 73 meter ligger HAUT til at blive en af de højeste moderne træbygninger i verden. Det hollandske prestigebyggeri er gennemsyret af bæredygtige løsninger. Træhøjhuset bygges således med CLT-elementer, der kommer til at oplagre mere end 300.000 tons CO2.
Byggeriet påbegyndes i den sidste halvdel af 2017 og forventes at stå færdigt i 2019.
Brock Commons
Den nuværende rekordholder, Brock Commons, er med sine 53 meter bolig for over 400 studerende.
Byggeriet er en hybrid mellem træ og beton, hvor fundament, stueetage og to trappe- og elevatorskakter bygges af beton.
Vægge og gulve på de øverste 17 etager bygges af krydslamineret tømmer, CLT, og søjler af limtræ.
Mjøstårnet
Nordmændene har tårnhøje træambitioner, og i Norge sker der store ting.
Mjøstårnet er med sine 18 etager og 81 meter limtræ og CLT sat til at overgå både norske og internationale træbyggerier i højden.
Tårnet forventes færdigbygget i 2018.
Treet
I 2015 befandt verdens højeste træhus sig i Bergen i Norge. Treet, som bygningen kaldes, var med sine 14 etager og 51 meter for en kort stund den højeste træbygning i verden.
Bygningen består af 48 færdige træmoduler og en rammekonstruktion af limtræ. For at give huset en stabiliserende tyngde, er der anbragt betonelementer på femte og tiende etage.
Framework
Med Framework-bygningen i Portland viser amerikanerne, at de også kan bygge bæredygtigt og højt med træ.
Den 12 etager høje træbygning kommer primært til at bestå af CLT- og limtræselementer lavet af træ fra amerikanske skove.
Patch22
Selv om rekordbyggeriet, HAUT, ikke står færdigt endnu, har hollænderne stadig Patch22 at være stolte af.
Den syv etager høje træbygning er Hollands nuværende højeste. Bygningen er samtidig også vinderen af WAN Residential Award 2016, som den modtog for sine 4 meter høje etager og åbne grundplaner med træ som bærende konstruktion og facade.
MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:
-
Modtag Træ.dk's nyhedsbrev
Få nyheder om træhøjhuse og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træhøjhuse, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk