Julekalender 2018
Julen er børnenes fest. Og gavernes. Og også lidt den gode mads. Og så selvfølgelig juletræets! Dette herlige træ, som i over 200 år har fundet vej ind i vores stuer og hjerter, og som hver eneste jul drysser masser spidse grannåle på gulvet, men bare er så pænt og dufter så hyggeligt.
Træ.dk dedikerer december måneds julekalender til juletræet – hver dag frem til juleaften kan du åbne en ny låge og måske lære noget nyt om vores alle sammens yndlingstræ.
1. december
Årets juletræ
Den kommer i rød, blå og sølv. Der findes også Douglas, Grandis og en ved navn Serbisk Søjlegran.
Men danskernes favorit-juletræs-gran er (og bliver?) Nordmannsgranen, som botanisk set tilhører slægten af ædelgraner.
2. december
Hvad er adventskransen lavet af?
Den traditionelle adventskrans blev lavet af gran bundet på en ring af halm, og særligt nobilis har været foretrukket på grund af den blågrønne farve og den store holdbarhed. Senere har andre arter som nordmannsgran, cypres, hønsbenstræ og cryptomeria også fundet vej til adventskransen.
3. december
For nogle år siden var gran i mad det hotteste hotte. Vi har gravet i arkiverne og fundet nogle artikler frem til dig, der har lyst til at eksperimentere med at ændre den traditionelle julemiddag til lækre sager som for eksempel granmarineret svinemørbrad med gransovs.
4. december
Rudolf elsker baby-juletræer
Og selvom det lyder ganske sødt og nuttet, så er det faktisk et problem, at en af rådyrenes livretter er de små knopper på juletræerne. Det kan gøre juletræerne skæve og grimme – og måske går de endda ud. Juletræer bliver bedømt benhårdt på deres udseende, så de skal ikke skades særlig meget, før de ikke kan sælges. Derfor bliver området med de små juletræer tit hegnet ind.
5. december
Danmarks grimmeste juletræ anno 2017
Juletræer skal være symmetriske og smukke. Det er de fleste enige om. Men i den lille nordjyske by Aars var det ikke ligefrem det lokale juletræs skønhed, der var grunden til overskrifter i landets aviser – tværtimod blev træet bashet godt og grundigt, før det opnåede en slags kultstatus og faktisk blev lidt af en turistmagnet. Det grimme juletræ endte med at blive skåret i skiver og solgt som souvenirs.
6. december
Så mange nåle har et juletræ
Sidder du og keder dig lidt og venter på, det bliver weekend? Så kan du jo for eksempel få tiden til at gå med at tælle, hvor mange nåle der egentlig er på et juletræ. Eller nøjes med at læse om det her
7. december
Giv dit juletræ bajere og piller
Skal du til julefrokost i dag? I så fald bør du gemme en sjat juleøl til dit juletræ, og når du stønnende rækker ud efter Treo’erne i morgen, så smid lige en ned til træet også. Begge dele får efter sigende juletræet til at holde sig frisk i længere tid.
8. december
Hent julepynt i skoven
Netop nu bugner skovene med julepynt lige fra bær og svampe til mos og gran – men hvad må du egentlig tage med hjem fra skoven?
9. december
Lav et juletræ af en kogle
Mangler du lige en hyggelig 2. søndag i advents-aktivitet? Så smut en tur i skoven, find nogle grankogler og lav små nuttede juletræer. Skoven i Skolen viser dig hvordan
10. december
Et juletræseventyr
Det er mandag, det er koldt, det er gråt, og der er stadig to lange uger til jul. Hvis det ikke er nok til at gøre dig deprimeret, så læs H.C. Andersens sørgelige julehistorie om Grantræet. Husk kleenex. (Og husk at genbruge dit eget juletræ – vi viser dig hvordan lidt senere på måneden).
11. december
Juletræets gæster
Julen indbyder til gæstfrihed, og vi åbner gerne dørene for venner og familiemedlemmer, hygger os indenfor i varmen og kigger beundrende på juletræet. Og juletræet selv er faktisk mindst lige så gæstfri og lægger gerne grene og stamme til et ganske stort antal småkryb. Faktisk kan der være så mange som 10.000 insekter, larver, parasitter og andre julegæster på et nyfældet grantræ.
Det kan du læse mere om (på svensk) her
12. december
Juletræer kan (måske) bekæmpe gigt
Lider du af gigt, astma eller forhøjet blodtryk? Så skal du måske tage dig en ordentlig bid af dit juletræ. Undersøgelser peger nemlig på, at juletræets bark virker anitiinflammatorisk, og faktisk har fyrrebark-ekstrakt i århundreder været anvendt i folkemedicinen som middel til blandt andet sårbehandling og imod hoste.
13. december
Lucia med gran på hovedet
Selvom Lucia primært er forbundet med lys, så lad os give en ekstra hyldest til den smukke krans af gran, som Luciabrudene i skoler og børnehaver bærer på hovedet i dag. Heja gran!
14. december
Gran på gaflen
Kulhydratet hemicellulose fra for eksempel grantræer ligner nogle af de komponenter, vi finder i madvarer. Et norsk forskningsprojekt arbejder på at nedbryde træer, så sukkerforbindelserne kan bruges som stabilisator i mad – og til grisefoder.
15. december
Få juletræet sikkert hjem
Hvis du endnu ikke har hentet et juletræ, så er det ved at være tid. På træ.dk kan du se, hvordan du får træet transporteret sikkert hjem – og se en video af, hvordan du IKKE skal gøre!
16. december
Genbrug juletræet
Hvis du er ved at være træt af pebernødder og julehjerter og indimellem drømmer om at kvæle en nisse eller sparke til adventskransen, så læs med her og få ideer til, hvordan du kan splitte juletræet ad (og lave sjove ting af resterne).
17. december
(Gran)træer absorberer CO2
Én hektar (cirka en fodboldbane) skov i god vækst opsuger og binder årligt mere end ti tons CO2 ifølge tal fra Naturstyrelsen. Nåletræer har særligt gode egenskaber, når det kommer til at suge CO2 ud af atmosfæren – de vokser langt hurtigere end for eksempel eg eller bøg, og derfor er CO2-optaget hos grantræer mere effektivt.
Læs mere om skovens kulstofkredsløb og om grantræernes formidable evne til at opbevare CO2
18.december
Hvad betyder ordet ’gran’?
’Gran’ har samme rod som gamle ord for ’overskæg’, f.eks. oldislandsk grǫn ’skæghår, overskæg; læbe’, norsk dialekt gron ’overskæg’, oldengelsk granu ’overskæg’, oldhøjtysk grana ’overskæg’, middelnederlandsk grane, graen ’overskæg’ og gotisk granōs ’fletning’. Uden for germansk finder vi kognater såsom middelirsk grenn ’overskæg’, oldkirkeslavisk granĭ ’hjørne, spids’, albansk krąnde ’vinranke, halmstrå’. Grundbetydningen lader altså til at være noget spidst eller fremstikkende, herunder navnlig ’overskæg’ – og på visse germansk sprog så også ’gran’, idet træet synes at have fået sit navn fra de spidse nåle.
Kilde: Bjarne Simmelkjær Sandkjær Hansen, sprogforsker, Københavns Universitet
19. december
Verdens ældste træ er et juletræ
Verdens ældste træ er rødgranen Old Tjikko fra Fulufjället Nationalpark i Sverige. Træet er over 9.550 år gammelt, og det vokser stadig.
20. december
Træer bekæmper stress
Ved at være lidt julestresset? Så sæt dig ned og kig på dit juletræ. En canadisk undersøgelse har vist, at et synligt træ indendørs reducerer stress og de negative sundhedseffekter, som stress medfører.
21. december
Alverdens juletræer
Besynderlige juletræer findes der nok af. For nogle er det simpelthen bare ikke nok med det klassisk grønne med kugler og julehjerter på – og det er faktisk ganske underholdende! Her kan du se en samling af verdens flotteste og særeste juletræer.
22. december
Brænd dit juletræ
Der hersker fra gammel tid den fordom, at bøgebrænde er det bedste, mens granbrænde ikke rigtigt dur. Men det er ikke rigtigt. Granbrænde er mindst lige så godt som bøgebrænde.
23. december
Juletræ i risalamanden
Lignin-molekylet coniferyl-alkohol, som er en af hovedbestanddelene i nåletræ, ligner vanillin-molekylet, som er der, der giver vanilje den karakteristiske aroma. Under kemisk syntese kan coniferyl-alkohol laves om til vanillin og vupti – så er juletræet pludselig blevet lavet om til vanilje.
24. december
Dansende juletræer
Forskere har afsløret, at juletræer kan danse – og ikke nok med det. De kan også danse i takt!
Glædelig jul fra alle os hos træ.dk!
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
2 kommentarer
En spændende og anderledes julekalender.
Kære Hanne. Tak skal du have. Vi har også hygget os med at lave den. God jul 🙂