Tags: ,

Lovforslag om brændeafgift i høring

0

Af -

300 kroner ekstra for en kubikmeter brænde

Fra næste år skal du betale omkring hundrede kroner ekstra for en kubikmeter løvtræ til din brændeovn og knap 200 kroner ekstra for et ton træpiller. Frem mod 2020 stiger merudgiften gradvist til 300 kroner pr. kubikmeter løvtræ og 520 kroner pr. ton træpiller.

Til sammenligning koster en kubikmeter løvtræ i dag cirka 900 kroner, mens et ton træpiller koster godt 2.000 kr. pr. ton.

Det vurderer fagbladet Ingeniøren på baggrund af Skatteministeriets forslag til lov om forsyningssikkerhedsafgift , som netop er sendt i høring, og som udmønter en del af energiforliget fra 2012. Bag energiforliget stod samtlige partier med undtagelse af Liberal Alliance.

Den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift lægges på alle brændsler til rumvarme, herunder også de ellers afgiftsfritagne og derfor populære biomasse-brændsler.

Læs også: Afgift på brænde

Brænde

Brænde og træpiller skal nu pålægges forsyningssikkerhedsafgift. Sankebrændet går delvist fri. Det fremgår af nyt lovforslag som netop er sendt i høring (Foto: Træ.dk)

Dækning for mindre brug af fossile brændsler

Afgiften begrundes med at biomasse er en begrænset ressourceog at biomasse kun skal være et supplement til vindkraft.

Desuden skal afgiften finansiere udbygning med biogas, solceller og husstandsmøller samt dække afgiftstabet ved et lavere forbrug af fossile brændsler.

Delte meninger

For træ der sælges i danske skove er det, ifølge Dansk Skovforening, sælger, dvs. skovejeren, der skal anmelde og afregne afgiften. Skovejeren pålægges herunder at afregne afgift for alt træ, som ikke kan dokumenteres har anden anvendelse end brænde. Sankebrændet fritages kun delvist fra afgifterne.

Skovforeningen er kritiske overfor lovforslaget, som vil føre til ’uhyrligt bureaukrati med administration og kontrol af afgiften’. Skovforeningen advarer også mod bl.a. øget grænsehandel, øget sort handel og øget ulighed mellem land og by.

Derimod er Energibranchen, som organiserer leverandører på olie-, gas- og biobrændselsområdet, ikke nævneværdigt bekymrede for den nye afgift.

– Jeg tror ikke, at den nye afgift får betydning for folks valg af varmekilde. Når folk sammenligner et oliefyr med for eksempel et træpillefyr, så er den økonomiske fordel stadig stort set den samme, fordi der jo længe har været høje afgifter på de fossile brændsler, udtaler sekretariatschef Jørgen K. Nielsen til Ingeniøren.dk.

Læs også: Sankebrænde undtages – måske – for ny afgift

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×