Tags: ,

Mest brænde for pengene

1

Af - , ajourført

Mest brænde for pengene

Fyringsolie er blevet 60 % dyrere på knap to år. Derfor er forbrugernes interesse for brænde større end nogensinde.

En husstand der bruger 2000 liter olie på et år, kan spare mere end 10.000 kr hvert år ved selv at sanke brændet i skoven. Og også hvis man får brændet leveret til døren, er der tusinder af kroner at spare i forhold til olie.

Som tommelfingerregel kan 1 rummeter bøgebrænde erstatte 100 liter olie, mens 1 rummeter granbrænde erstatter 70 liter. Om man får mere eller mindre varme ud af brændet afhænger meget af hvor god brændeovnen er og af at man fyrer rigtigt. Allervigtigst er det at brændet er tørt,  men du kan få flere gode fyringsråd i artiklen: “Brænde er godt for miljøet – men fyr rigtigt”.

Men brænde er mange ting, og priserne kan være svære at sammenligne. Her er en guide:

Flest kilo træ for pengene

Et kilo helt tørt træ, uanset træarten, indeholder den samme energi som ½ liter olie.

Så hvis man har tid og plads nok til at tørre brændet, skal man kun koncentrere sig om at få så mange kilo træ for pengene som muligt. Og kiloprisen regner man ud sådan her:

1. Tag den PRIS der skal betales.

2. Divider med den MÆNGDE man får – altså antallet af rummetre eller kasserummetre.

3. Divider med FASTMASSETALLET. Normalt er fastmassetallet 0,45 for brænde købt i kasserummetre, altså brænde der ligger hulter til bulter. For brænde i stabler er fastmassetallet højere, som regel mellem 0,6 og 0,8. Find det rigtige tal i fastmassetabellen.

4. Divider med brændets VÆGTFYLDE. Den finde du i vægtfyldetabellen.

Formlen er med andre ord:

Brændets kilopris = Udsalgspris / (mængde x fastmassetal x vægtfylde)

Man kommer frem til meget forskellige priser. Langt billigst er brænde, man selv henter i skoven – dels fordi man selv gør en del af arbejdet, dels fordi brændet stadig er vådt.

Man kan også ofte få leveret vådt brænde til døren til en billig kilopris, og det kan være et godt køb – FORUDSAT at man har tiden og pladsen til at lade det ligge så længe der skal til for at det tørrer. At fyre med vådt brænde er derimod penge ud af skorstenen og skidt for miljøet.

At få leveret tørt brænde klar til brug er det nemmeste og det dyreste – men det er stadig billigere, hyggeligere og bedre for miljøet end at fyre med olie.

 

Brændestak op ad husmur

For at være på den sikre side

Når der problemer mellem kunde og sælger, er det som regel af disse grunde:

  • Brændet er ikke så tørt som kunden forventede. Anbefaling: Sørg for at have en klar aftale om hvor tørt brændet er, inden man køber.
  • Der er leveret mindre end kunden forventede. Anbefaling: Få sælgeren til at sige på forhånd hvor meget brændet vil fylde når det bliver stablet op hjemme hos kunden.

Fakta

Læs mere:

En kommentar

  1. Jes Lützhøft siger:

    Jeg er skovejer

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×