TEMA: Jul

Julen er en tid hvor træet har en helt central rolle

Træ er omdrejningspunkt, bogstaveligt talt, for mange af vores juletraditioner og julen ville ikke være det samme uden et juletræ og alle de fine grønne grene der bruges til pynt overalt hvor man ønsker sig lidt julestemning.

Julekalender 2021

Klimadagsordenen er vigtigere end nogensinde, og Træ.dk vil her i december sætte fokus på den vigtige rolle, som træ og skov spiller i den forbindelse. Følg med i årets julekalender!

Julekalender 2020

Efter et heftigt år, som på alle måder har været anderledes og udfordrende, er det nu endelig blevet december - og tid til [...]

Julekalender 2019

Så har december endnu engang ramt os, og det er tid til julehygge, julelys, julemad, juletræ - og julegaver! Hvorfor ikke lade [...]

Juletræet er ingen klimasynder

Hvor meget forurener et juletræ egentlig? Så lidt, at der nærmest ikke er nogen grund til at tale om det, lyder det fra [...]

Julekalender 2018

Træ.dk dedikerer december måneds julekalender til juletræet – hver dag frem til juleaften kan du åbne en ny låge og måske lære noget nyt om vores alle sammens yndlingstræ.

Juletræer

Hvordan og hvor dyrker man juletræer og hvordan bliver de fældet? Her kan du læse alt om det traditionsrige træ der er julens hædersgæst.

Julekalender 2017

Julen er højsæson for papirklipperi. I Danmark har vi tradition for smukke julehjerter, sirlige kræmmerhuse og sågar også musetrapper. Men klipperi og kunst af papir er også meget andet end blot julepynt (og senere gækkebreve). Dette års julekalender sætter fokus på de kunstnere, der til hverdag kreerer fantastiske værker af papir. Hver dag op til jul kan du åbne en låge til vaskeægte papir-magi frembragt af særdeles fingernemme folk.

Julepynt fra skoven

Netop nu bugner skovene med julepynt lige fra bær og svampe til mos og gran - men hvad må skovens gæster egentlig tage med hjem?

Juletræet byder op til dans

Forskere har afsløret at juletræer også kan danse - og ikke nok med det. De kan også danse i takt! Hvis du tror det er en [...]

Hvor mange nåle har et juletræ?

Smukt ser det ud - juletræet med sin pynt. Men i den varme stue tørrer træet og efterhånden drysser nålene af. Få svar [...]

Giv dit juletræ øl og piller så det holder sig frisk hele julen

Det lyder som en klassisk julefrokost proces: først juleøl, så hovedpinepiller. Men det er et råd, du får, når du læser Træ.dk’s guide til at holde juletræet frisk længst muligt.

Crashtest: Juletræ på biltaget

Når juletræet skal bringes hjem med bil er det vigtigt at spænde træet ordentligt fast. Ellers kan juletræet hurtigt blive til et dødbringende projektil.

Hvorfor har vi egentlig juletræer?

Man kan finde mange vidnesbyrd om hvornår og hvordan træet gjorde sit indtog i juleskikken. Hvem har fået ideen til at tage et træ ind i stuen og pynte det med diverse sager? Og hvornår begyndte vi at danse om træet herhjemme? Læs en bid af historien her.

Skader det klimaet at fælde juletræer?

I Ingeniørens julekalender finder Overnissen ud af om det skader klimaet at fælde juletræer.

Nordmannsgranen er det mest populære juletræ

Nordmannsgranen er danskernes foretrukne juletræ. Den er indført fra Kaukasus og adskiller sig markant fra rødgranen. Læs om [...]

Juletræet fylder 200 år i Danmark

I år er der grund til at pynte juletræet særligt fint. I år er det nemlig 200 år siden at juletræet så sit første lys i [...]

Undgå brand i juletræet

Kombinationen af levende lys og et tørt juletræ er som at pynte op med en brandbombe. Se en video der forskrækker og se hvordan du med få, enkle råd får en sikker jul.

Genbrug juletræet

Når juletræet har udtjent sin værnepligt juleaften ryger de fleste til affald. Men træet kan bruges til meget andet, og der er sysler til mange gode timer med børnene i de mørke vinteraftner.

Almindelig rødgran er det mest miljøvenlige juletræ

Ifølge en svensk undersøgelse er rødgran det mest miljørigtige valg af juletræ, hvis man skal vælge mellem rødgran, ædelgran og plastgran.

Det er Svenska Naturskyddsföreningen og Råd & Rön der har lavet en miljøanalyse af tre typer juletræer. Bedst er rødgranen, dårligst er plastikgranen.

Snit en nisse

Det lyder som et blodigt opgør med julen eller som et citat fra The julekalender, men det er et ganske uskyldigt forslag til at [...]

Test din viden om juletræer, måske du vinder en lille præmie.

Træ.dk afholder en hurtig og hyggelig julequiz her inden jul. Vær med og afprøv din viden om jul og juletræer.

Juletræet er ingen klimasynder

Hvor meget forurener et juletræ egentlig? Så lidt, at der nærmest ikke er nogen grund til at tale om det, lyder det fra [...]

Forskere vil frelse familiens yndlingstræ

Danskernes foretrukne juletræ, nordmannsgranen, lider af ”bare skuldre”. Forskere fra Københavns Universitet vil nu undersøge, om den udbredte sygdom, som får træerne til at tabe nålene på det inderste af grenene, skyldes dårlige gener i familien.

I England kan du leje dit juletræ

Lej et levende juletræ hos producenten og levér det tilbage efter jul. Sådan lyder tilbuddet til englænderne fra en juletræsfarm i Gloucestershire.

Juletræ nr. 100 på Københavns Rådhusplads

I år er det træ nr. 100 der pryder Københavns Rådhusplads. Traditionen begyndte i 1914.

Mere om juletræer

Juletræer med røde nåle

De danske juletræer har fået for meget sol. Solskoldning vil være en nærliggende beskrivelse, men faktisk er årsagen udtørring af nåle. Faktum er at mange træer har fået røde nåle. Flere producenter melder at op imod halvdelen af træerne er ramt.

Klimaforandringer påvirker juletræerne

Forskere har for længst slået fast at klimaforandringer ændrer træers vækst. Men hvordan påvirkes juletræerne?

Julegrøntet trues af varmt klima

Det varme klima er ikke godt for juletræer og pyntegrønt. Læs her hvorfor.

Juletræer kan bekæmpe gigt

Nyere forskning tyder på, at juletræets bark indeholder stoffer, som kan være med til at hæmme de inflammatoriske processer, der forekommer under gigt. Så måske man i fremtiden har juletræer på julemenuen?

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.