Tags: ,

Julekalender 2020

0

Efter et heftigt år, som på alle måder har været anderledes og udfordrende, er det nu endelig blevet december - og tid til lidt god, gammeldags hygge. Vi kan nok alle sammen trænge til lidt forkælelse, så følg med i Træ.dk's julekalender, hvor vi i løbet af december sætter ekstra fokus på nogle af alle de rare gaver, som skoven på gavmild vis giver os.

Af -

1. december

Skovens skjulte mirakelmiddel

Selvom det sjældent løber med overskrifterne, gemmer skoven på en særlig ingrediens, du finder i alt fra hotdogs til maling.

Læs mere

2. december

Finsk film af træ

Når rester efter risengrøden og flæskestegen skal i køleskabet, så er det der tynde wrap kaldet film en god ven at have i skuffen. Og faktisk laver et finsk firma film baseret på træmasse fra FSC-certificeret nåletræ, som kan erstatte konventionel, fossilbaseret plast i forskellige typer emballage.

Læs mere

3. december

Fra træ til tekstil

Juleoutfittet skal måske være af træ i år? Faktisk kræver det mere end 10.000 liter vand at fremstille blot et enkelt par jeans af konventionelle materialer. Det er lige så meget vand, som en gennemsnitsperson drikker i løbet af 10 år! Men tekstiler af træ kan erstatte både bomuld og syntetiske fibre som i dag dominerer tekstilmarkedet.

Læs mere

4. december

Trøffelbøg er tidens trætrend

Smukke træprodukter af såkaldt ”trøffelbøg” er i høj kurs hos designere og forbrugere og bliver i stigende grad brugt til alt fra borde til serveringsbakker – og måske en julegave eller to. Men hvor stammer det særegne udseende – og navnet – egentlig fra?

Læs mere

 

5. december

Ét træ bliver til hel restaurant

Savner du synet og fornemmelsen af grantræer, mens du bevæger dig rundt i storbyens mylder, så læg vejen forbi Vesterbros hippe kvarter Kødbyen. Blandt kunstgallerier, natklubber og slagterier findes en restaurant, hvis indre fortæller historien om ét kæmpestort træ, som er blevet forvandlet til spisestedets møbler og interiør.

Læs mere

6. december

To timer med træ om ugen forbedrer din sundhed

Et studie fra University of Exeter klarlagt har klarlagt, præcis hvilken dosis af Moder Natur, man skal indtage, for at høste de sundhedsmæssige fordele.

Læs mere

7. december

Savsmuld og grenrester erstatter sort guld

Et svensk forskningsprojekt åbner op for, at rester fra land- og skovbrug gennem en avanceret proces kaldet HTL (Hydro Thermal Liquefaction) kan forvandles til råolie.

Den biobaserede olie kan potentielt bruges til brændselsolie og til brændstof, og kvaliteten er bedre, end folkene bag projektet havde håbet på.

Læs mere

8. december

Finsk by fri for plastikposer

De store juleindkøb står for døren – og flæskesteg, kartofler og rødvin skal jo transporteres fra butikken og hjem. Men behøver det foregå i plastikposer?

En forstad til Helsinki har erklæret sig for plasticpose-fri zone og uddelt træbaserede bæreposer til alle byens husstande.

Læs mere

9. december

Juletræet er ingen klimasynder

Om et splitsekund er det juleaften, og selvom salmesang og dans i år nok ikke bliver helt, som det plejer, så står juletræerne i de små hjem pyntet og klar til julegaver og julehygge.

Men hvor meget forurener sådan et juletræ egentlig? Så lidt, at der nærmest ikke er nogen grund til at tale om det, lyder det fra forsker.

Læs mere

10. december

Træ-vindmøller i stor skala

På sådan en blæsende vinterdag er det godt at varme sig ved tanken om, at der også findes vindmøller af træ – og de er meget mere klimavenlige end traditionelle møller, som almindeligvis er lavet af stål eller beton.

Læs mere

11. december

Stormfaldstræ bliver til vanilje

Hvad har træ og vaniljestænger tilfælles? De kan såmænd begge ende som vaniljekranse i din kagedåse.

Det lyder måske som en Århushistorie – eller som det svenskerne kalder en Norgehistorie – men det er ramme alvor: Træ kan nemlig laves til vanilje.

Læs mere

12. december

Plastik skal da laves af træ

Vi skal ikke have plastik i skoven, men FRA skoven!

Et stort, europæisk forskningsprojekt arbejder på at bruge materiale fra skoven til så forskellige ting som engangsemballage og byggematerialer – og alt derimellem.

Læs mere

13. december

Fyrfadshygge uden fossilt affald

Tredje søndag i advent OG Luciadag! Det kalder på stearinlys – og masser af dem!

En svensk startup-virksomhed har udviklet et fyrfadslys, hvor den tynde aluminiumsbeholder er erstattet af biologisk nedbrydeligt materiale.

Læs mere

14. december

Brænde – sådan sikrer du en god forbrænding

Mange af os trænger nok til lidt ekstra hygge og varme denne december. Men mestrer du kunsten at bruge din brændeovn, så den giver mest varme og mindst forurening?

Læs mere

15. december

Træ-kigning krymper dine cravings

Trangen til usunde sager er nok ikke blevet mindre hos nogen denne corona-ramte december… Men faktisk kan det at kigge på noget natur dæmpe dine cravings og gøre julemåneden bare lidt sundere.

Læs mere

16. december

Små postkort af lyd

Et nyt soundmap – eller ”lydkort” – giver dig muligheden for at høre lyde fra skove i hele verden.

Læs mere

17. december

Ondt i maven? Løsningen findes måske i skoven.

Ud af savsmuld og træflis er svenske forskere ved at udvikle såkaldte præbiotiske kostfibre, der styrker tarmfloraen hos dyr og mennesker.

Læs mere

18. december

Batterier baseret på lignin

Markedet for genopladelige batterier stiger og stiger. Faktisk er forventningen, at behovet vil blive ti gange så stort som nu inden for de næste fem år!

Heldigvis forskes der i at udnytte træets bestanddele endnu bedre og bruge træets lignin til at erstatte grafit i batterier.

Læs mere

19. december

Bobler fra skoven

Træforskerne arbejder hele tiden på at skabe nye biobaserede alternativer til fossile materialer. Nu kan man også få en sodavandsmaskine baseret på træfibre og erstatte den traditionelle plastikvariant.

Læs mere

20. december

Smut ud i skoven og slip for stress

Bare 20 minutter i naturen giver et signifikant lavere stressniveau, viser forskningen.

Kom ud i dagslys, undgå konditionstræning, og undgå brug af sociale medier, internet, telefonopkald, samtale og læsning imens – bare brug dine sanser, nyd naturen, og mærk stressen forlade din krop.

20 minutter er nok – 30 minutter er endnu bedre!

Læs mere

21. december

God køkkenhygiejne starter på et skærebræt af træ

Træ er mindst lige så hygiejnisk som andre materialer og i mange tilfælde det mest hygiejniske valg.

Læs mere

22. december

Boblende birkesaft bliver til svensk “champagne”

Birkesaft fra de svenske skove bliver til lækker mousserende ’champagne’ med koncentreret smag af forår.

Og hvem kunne helt ærligt ikke trænge til lidt boblende forår lige nu?

Læs mere

 

23. december

Kom ud i skoven og kvit tobakken

En ny undersøgelse peger på, at det er nemmere at holde op med at ryge, hvis man bor eller opholder sig i nærheden af træer.

Læs mere

24. december

Træ gavner klimaet

Træ fungerer som et lager for CO2 – både i skovene og i træprodukter som fx byggemateriale.

Brug træ i kampen mod klimaforandringerne! Og hav nu en rigtig, rigtig god jul.

Læs mere

Fakta

Læs mere:

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×