
Tanken er bl.a. at gøre det lettere for kunderne at sammenligne brændes energiindhold med andre energikilders (Foto: Simon Auken Beck)
Norsk initiativ foreslår energimærkning af brænde
Energimærkning af brænde
Hvad får man egentlig for pengene når man køber brænde?
Forvirringen kan være stor når der skal indkøbes brænde, for selvom forhandleren fortæller hvilken træart og hvor stort volumen der bliver solgt, så er det svært at regne ud hvor meget energi man får ud af købet.

Brændets energiindhold afhænger af vægt og fugtindhold (Foto: Træ.dk)
Hvad er det bedste tilbud?
1 palle ovntørret bøgebrænde: DKK 2.295,00
3 skovrummeter tørt pejsebrænde: DKK 2.150,00
3 skovrummeter nyskovet eg: DKK 1.695,00
Priseksemplerne er fundet vilkårlige steder hos internettets mange brændeforhandlere.
Men hvad er det bedste tilbud og hvor meget energi får man egentlig leveret? Ja, det er svært at regne ud når der kun angives upræcise mål for fugtighed og volumen.
Kilo, fugtighed og kilowattimer
Samme problemstilling forsøger man nu at løse i Norge. Her foreslås det nemlig at brænde skal energimærkes, så køberen kender det reelle energiindhold.
Her lyder kravet at brændet skal mærkes med kilo, fugtighed og antal kilowattimer.
’Sådan et system vil være til fordel for både sælger og køber. I dag ved sælgeren ikke hvad han sælger og køberen ved ikke hvad han får’, siger Simen Gjølsjø fra Norsk institutt for Skog og Landskab til forskning.no
Slut med volumen
Den norske forsker vil ordningen om at brænde altid sælges i volumen til livs, og han vil have at alle brændesælgere skal have fugtighedsmåleren klar.
’For hvis vægt og fugtighed et ens, så er brændværdien også ens – også imellem træarter. Det er tætheden i brændet som adskiller træarterne fra hinanden. Men når vægten og fugtindholdet er det samme, så er brændværdien også helt ens’, forklarer Gjølsjø.
Brænde skal sælges efter vægt
‘Kartofler, grøntsager og frugt sælges jo i vægt. Og flisfyringsbranchen har allerede taget det i brug. Nu er det på tide at også brænde sælges efter vægt. Sammen med gode målinger af fugtigheden vil kunden også få at vide hvor meget energi brændesækken indeholder’ fortsætter Gjølsjø.
Muligt at sammenligne
Når brændet energimærkes ved kunden hvor meget energi brændet indeholder og har dermed bedre grundlag for at sammenligne energiindholdet med andre energikilder som støm, olje og gas.
’Muligheden for at sammenligne pris mellem forskellige energikilder vil også kunne give bedre markedsoverblik og bedre priskonkurrence, forklarer Gjølsjø.
Minimumsværdi for energiindhold
Konkret ønsker Gjølsjø og hans kolleger at brændet mærkes med en minimumsværdi for energiindhold og en maksimumværdi for fugtigheden i brændet.
Ifølge forskeren er flere norske producenter positive for ideen og enkelte har allerede taget ordningen i brug.
Der er så vidt vides ingen danske brændeforhandlere der har igangsat lignende tiltag.
Energiberegner
Læs mere hos forskning.no, hvor der også præsenteres en simpel energiberegner, der viser hvor meget energi der er i brænde med en bestemt fugtighed.
Fakta
Læs mere:
- Brænde af gran
- Mest brænde for pengene
- Brændefyring - Billig opvarmning til vinter