Pilleovne for enhver smag

0

Af - , ajourført

Artiklen er tidligere bragt i tidsskriftet Dansk Bioenergi nr. 60

En af de helt nye pilleovne, som først kommer ud til forhandlerne efter årsskiftet er Elements fra HWAM Heat Design i Hørning. Ovnen er bemærkelsesværdig fordi der hverken er blæser eller snegl til fremføring af pillerne. Altså ikke noget der larmer og ikke noget der kan gå i stykker.

Til gengæld skal man selv tænde op i ovnen, og der er ikke nogen mulighed for at lade en rumtermostat styre forbrændingen. Pillerne glider selv ned i brandkammeret og effekten reguleres ved at tilsætte mere eller mindre luft til forbrændingen.

Elements har en nominel effekt på 7 kW, hvoraf knap halvdelen overføres til en vandtank, der kan kobles til husets centralvarmeanlæg. Ovnen er afprøvet på Teknologisk Institut, hvor der blev registreret en virkningsgrad på 92 procent og et kulilteudslip på kun 0,15 procent.

HWAM Heat Design er kendt for at gøre meget ud af designet og på det punkt er Elements ikke nogen undtagelse. Formgivningen er elegant og man skal tæt på for at konstatere, at det ikke er tale om en helt traditionel brændeovn.

Den automatiske ovn

Vil man have en ovn med lidt mere automatik er det værd at kigge på Greenfire-ovnen fra Heta i Lemvig. Den er udstyret med en mikroprocessor, som regulerer tilførslen af piller og luft. I standardudgaven kan ydelsen fastlåses til et bestemt niveau, men som ekstraudstyr kan der fås en rumtermostat, så ydelsen reguleres automatisk i området 1,5 – 6 kW.

Der kan en almindelig brændeovn ikke klare. Her vil virkningsgraden falde markant, hvis man skruer så langt ned for ydelsen, men det sker ikke for pilleovnen, fordi doseringen af brændslet og luften er meget præcis.

Magasinet bag på ovnen rummer cirka 40 kg træpiller, hvilket er nok til tre døgns forbrug på det laveste niveau. Ved hjælp af en stokersnegl føres pillerne fem til brandkammeret, hvor forbrændingen foregår ved naturlig skorstenstræk. Der er altså ingen blæsere, som kan genere med støj i stuen.

Greenfire-ovnen er udstyret med et display, hvor man blandt andet har mulighed for at aflæse ydelsen, strømforbruget og røggastemperaturen. Ovnen er desuden udstyret med en række alarmer, som træder i funktion, hvis der er noget galt ved en låge, pillemagasinet eller hvis der af en eller anden grund skulle opstå et driftstop.

Heta har brugt to år på at udvikle ovnen, som man overtog fra virksomheden Greenfire i slutningen af 1998. Ovnen er DS-godkendt og lever op til de såkaldte EMC-krav (støj fra el).

Piller eller brænde

Vil man gerne have mulighed for at kombinere det hyggelige ved brændefyring med det bekvemmelige ved pillefyring kan det også lade sig gøre i én og samme ovn.

Dansk Shell har i en årrække markedsført kombi- ovnen Bioline, der i princippet består af en stokersnegl, der er bygget ind i en ganske almindelig brændeovn. Stokersneglen importeres fra Sverige, mens brændeovnen er fra firmaet Rais i Frederikshavn.

Fra det eksterne brændselsmagasin føres pillerne op i bunden af brandkammeret ved hjælp af en stokersnegl. Hvis man ønsker at skifte over til traditionel brændefyring skal man blot placere en keramiksten i bunden af brandkammeret, hvorefter ovnen er klar til papir, kvas og brænde.

Brændselsmagasinet har plads til cirka 40 kg træpiller, hvilket under normale forhold svarer til et par dages forbrug. Hvis man har mulighed for det, kan ovnen eventuelt gemmes af vejen i et skab eller et tilstødende rum, så det kun er brændeovnen, der er synlig.

Bioline kan ligesom Greenfire-ovnen tilsluttes en rumtermostat, så effekten reguleres automatisk.

Tyske ovne

Hos Titan Heating i Hobro begyndte man sidste år at importere såvel brændeovne som pilleovne fra en tysk producent. Udvalget er meget omfattende og indbefatter en lang række forskellige modeller med eller uden vandtank og med forskellige former for styring.

En af de mest solgte modeller er Ecofire Aqua, der er en forholdsvis stor pilleovn med en effekt på 10 kW. Ovnen findes i fire forskellige udgaver med eller uden vandtank samt en udgave uden vand til indbygning i en åben pejs. Med vandtank er det muligt at få op til 6 kW af effekten overført til et centralvarmeanlæg.

Ecofire Aqua er udstyret med blæser, stokersnegl samt et display, hvor man mulighed for at regulere rumtemperaturen og indkode natsænkning. Ovnen kan tilkobles en rumtermostat, så den selv starter op, hvis temperaturen kommer under en bestemt grænse.

Ecofire Aqua har været godkendt af flere europæiske institutter siden 1993 og sidste år blev den også godkendt af Teknologisk Institut i Århus.

Østrigsk ovn

Men det er ikke kun tyske pilleovne, der har vundet indpas på det danske marked. Hos firmaet J. Søgaard i Skive har man for nylig startet en import af den østrigske pilleovn Calimax, der har flere lighedspunkter med Ecofire fra Titan Heating.

Ovnen fra J. Søgaard er således udstyret med stokersnegl, blæsere og en omfattende styring, der blandt andet indbefatter automatisk optænding. Det eneste brugeren selv skal klare er at fylde brændselskammeret op og tømme askeskuffen med jævne mellemrum.

Calimax-ovnen er DS-godkendt efter afprøvning på Teknologisk Institut. Den nominelle effekt er opgivet til 5 kW med en virkningsgrad på 77 procent. Ifølge importøren er der gjort meget ud af at støjdæmpe stokersneglen og de to blæsere i ovnen.

Fakta

Læs mere:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×