Element- og produkttyper for massivtræ

Man inddele de typer massive træelementer, som i dag er på markedet i Europa i tre elementgrupper:

  • Kantstillede brædder
  • Krydsede brædder
  • Kasseelementer
Massivtræelementer kan inddeles efter tre elementgrupper. Øverst: Kantstillede brædder, midterst: Krydsede brædder, nederst: Kasseelementer.

Massivtræelementer kan inddeles efter tre elementgrupper. Øverst: Kantstillede brædder, midterst: Krydsede brædder, nederst: Kasseelementer.

Massivtræ i Schweiz

Indenfor hver gruppe findes flere elementvarianter, hvor den primære variation ligger i typen af forbindelsesmiddel og bræddernes indbyrdes placering. Den Schweiziske fællesorganisation for træ, Lignum udgav i december 1999 en oversigt med 19 forskellige producenter af massive træelementer med tilknytning til det Schweiziske marked (Lignatec 9, 1999). Mange af de 19 elementtyper minder meget om hinanden og her på hjemmesiden præsenteres kun udvalgte elementtyper, som har størst efterspørgsel i Mellemeuropa og som forventes også at kunne finde et anvendelsesformål i Danmark.

Elementtyper i Danmark

I Danmark har man indtil videre koncentreret sig omkring udviklingen af elementtyper inden for elementgrupperne kantstillede brædder og krydsede brædder.

Denne præsentation og den efterfølgende behandling af elementtyperne vil der derfor blive lagt vægt på elementtyper indenfor disse to grupper.

Kantstillede brædder

Massive træelementer opbygget af kantstillede brædder er den mest udbredte elementgruppe i Danmark såvel som i Mellemeuropa. I udenlandsk litteratur benytter man ofte betegnelse Brettstapel (Tysk) eller Vertical Nailed Planks (Engelsk) om massive træelementer opbygget af kantstillede brædder, mens man i Danmark ikke er noget direkte betegnelse for denne elementgruppe.

 

Forbindelsesmidler:

 

Søm

Lim

Hårdttræs dyvler

Forspændte stålstænger

Anvendelsesområde:

 

Vægelement

Dækelement

Tagelement

 

Søm og dyvler af hårdttræ, fx bøgetræ er de mest almindelige forbindelsesmidler for denne elementgruppe i Danmark. Kantstillede brædder med forspændte stålstænger kendes fra træbroer, og den type forbindelsesmiddel er specielt brugt i Sverige hvor massive træelementer er anvendt i etageadskillelser. Limede elementer opbygget af kantstillede brædder er det produkt vi kender som limtræ og elementernes udbredelsesområdet som massivt træelement i vægge, etageadskillelser og tage er begrænset.

Den simple opbygning af elementerne i gruppen kantstillede brædder er ensbetydende med, at ressourcerne til etablering af en produktion er begrænsede, hvilket er med til at gøre elementtypen attraktiv for såvel store produktionsvirksomheder som små selvstændige håndværkere.

Krydsede brædder

Massive træelementer, hvor brædderne lagvis placeres på kryds og tværs anvendes ligeledes flere steder i byggeriet. Massive træelementer med lagvis krydsede brædder kan sammenlignes med krydsfinerplader. Bræddernes krydsende fiberretninger er blandt andet med til at gøre elementet mere fugtstabilt sammenlignet med andre elementtyper dvs. elementer har mindre fugtafhængige dimensionsændringer.

 

Forbindelsesmidler:

 

Søm

Lim

Anvendelsesområde:

 

Vægelement

Dækelement

Tagelement

 

Massive træelementer med krydsede brædder, der er sømmet sammen har et begrænset udbredelsesområde. Elementtypen har dog været anvendt som vægelementer i et byggeri nærheden af den svenske by Vadstena, se billede nedenfor.

 

Massive træelementer opbygget som hushøje vægelementer af tre lag krysede brædder, som er sømmet sammen (Kilde: Jensen, Træ og Industri nr. 9, 1998)

Massive træelementer opbygget som hushøje vægelementer af tre lag krysede brædder, som er sømmet sammen (Kilde: Jensen, Træ og Industri nr. 9, 1998)

 

Elementgruppen krydsede brædder kan yderligere inddeles i to typer:

  • Elementer uden hulrum
  • Elementer med hulrum

På billederne er de to typer af massive træelementer opbygget af krydsede limede brædder vist.

Merk-Dickholz et eksempel på krysede brædder uden hulrum.

Merk-Dickholz et eksempel på krysede brædder uden hulrum.

 

 

massivtræ 4

Massive træelementer opbygget af krydsede limede brædder. Her Lignatur (væg) med hulrum.

Kasseelementer

Kasseelementerne skiller sig ud fra de to øvrige elementgrupper ved at have et mindre trævolumen, hvilket samtidig er medvirkende til at der stilles større krav til trækvaliteten i elementerne. Til forskel fra de øvrige elementtyper er det muligt at fylde isoleringsmateriale i elementernes hulrum.

 

Forbindelsesmidler: Lim

Anvendelsesområde:

 

Vægelement

Dækelement

Tagelement

 

Kasseelementerne har deres største udbredelsesområde i Mellemeuropa, hvor der i 2002 fandtes to producenter, som producere hver deres kasseelementer:

  • Lignatur
  • Steko

Elementerne fra Lignatur anvendes udelukkende som dæk- og tagelementer, mens Steko producere en byggeklods som udelukkende anvendes i vægkonstruktionen,

 

massivtræ

Lignatur: kastenelementer

 

massivtræ 5

Lignatur: Flächenenlement

 

Lignatur : Schalenelement

Lignatur : Schalenelement

 

Fire typer af kasseelementer fra producenterne Lignatur og Steko. Den sidste er pruduceret af Steko.

Fire typer af kasseelementer fra producenterne Lignatur og Steko. Den sidste er pruduceret af Steko.

 

Lignatur-elementerne fremstilles i elementbredderne: 195 mm, 514 mm og 1000 mm. Steko-elementerne fremstilles i små grundmoduler på eksempelvis 640 mm x 320 mm x 160 mm og anvendes som små byggeklodser. Steko-elementernes størrelse betyder, at der kan anvendes træ i små dimensioner, hvilket er en fordel med hensyn til udnyttelse af råmaterialet.

Copyright

© Moe & Brødsgaard A/S.
Eftertryk kun tilladt efter aftale med udgiveren www.moe.dk

Denne artikel er en del af Træ.dk’s temakampagne om Massivtræ i byggeriet

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×